Τροπολογία για ΠΠΥ: H αποθέωση της λογικοφανούς νομιμότητας και η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος

ΤΕΑΠΑΣΑ: Αυτοτέλεια, Εφάπαξ βοηθήματα και Δράσεις νέου έτους.
16/02/2017
Ένστολη Πανελλαδική Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας.
24/02/2017

Τροπολογία για ΠΠΥ: H αποθέωση της λογικοφανούς νομιμότητας και η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος

titlos poeyps neo

 Αθήνα, 17/02/2017

Αρ. Πρωτ: 302                                                             

                                                  

                                                                   ΠΡΟΣ:  Πρωτοβάθμιες Ενώσεις   ΠΟΕΥΠΣ

 ΘΕΜΑ: «Τροπολογία για ΠΠΥ: H αποθέωση της λογικοφανούς  νομιμότητας και η πολιτική διευθέτηση του ζητήματος»

     Φτάνοντας λοιπόν μετά την έκδοση της μνημειώδους Διαταγής του Α.Π.Σ. που επέβαλε την παράνομη χορήγηση κανονικών αδειών και ημερήσιων αναπαύσεων στους συναδέλφους πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης που κρίθηκαν ικανοί για μονιμοποίηση, στην άρον άρον διευθέτηση με την κατάθεση της πολυαναμενόμενης τροπολογίας – λύση του ζητήματος, διαπιστώνεται για πολλοστή φορά η προχειρότητα και ο ερασιτεχνισμός.

Η τροπολογία αυτή είναι μνημείο εμπαιγμού των 2.093, πυροσβεστών που ανέμεναν εύλογα η πολιτεία να εφαρμόσει τον ν. 3938/2011.

Η ομηρία που υφίστανται οι εν λόγω συνάδελφοι, αποτελεί αποθέωση της λογικοφανούς νομιμότητας, εγκαινιάζοντας νέα ήθη εξουσίας, στηριζόμενη σε μία αιτιολογική έκθεση που μέμφεται τους συναδέλφους για «δημιουργία εύλογων προσδοκιών» και σε μία αμφιλεγόμενη ως προς την εξασφάλιση της πρόσθετης δαπάνης έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους!

Επίσης από την αιτιολογική έκθεση: «Η προτεινόμενη διάταξη κρίνεται αναγκαία για την αποσαφήνιση από κάθε άποψη του καθεστώτος ένταξης των με πενταετή θητεία πυροσβεστών στο μόνιμο προσωπικό του Σώματος».

Είναι η τροπολογία που παρατείνει τη θητεία τους για άλλα τρία χρόνια και βαφτίζεται ως «αποσαφήνιση» για την ένταξή τους στο μόνιμο προσωπικό και συνεχίζει: «Εν τούτοις, η ολοκλήρωση της διαδικασίας μονιμοποίησης παρουσιάζει ορισμένες τεχνικής και νομικής φύσεως περιπλοκές λόγω της πλημμελούς διατύπωσης των προαναφερομένων διατάξεων και της πρόκλησης σύγχυσης, αφ’ ετέρου, σχετικά με το αν η τελική διαδικασία ένταξης στο μόνιμο προσωπικό υπόκειται στους περιορισμούς των προσλήψεων στο δημόσιο τομέα, κατά το άρθρο 11 του ν. 3833/2010». Τεχνικής και νομικής φύσεως περιπλοκές. Σύγχυση αν η μονιμοποίηση υπόκειται στους περιορισμούς διορισμών στο δημόσιο.

Όλοι γνωρίζουμε τις διαβεβαιώσεις σε όλους τους τόνους για τη μονιμοποίησή τους και τότε έρχεται στην δημοσιότητα η  απάντηση της Υπουργού Διοικητικής Ανασυγκρότησης, της κ. Όλγας Γεροβασίλη, προς το Αρχηγείο της Πυροσβεστικής με ημερομηνία 2-2-2017 που αφού επικαλείται τις μνημονιακές υποχρεώσεις για διορισμούς στο δημόσιο, με βάση τον λόγο «μία πρόσληψη προς τέσσερις αποχωρήσεις» το 2017 και «μία πρόσληψη για τρεις αποχωρήσεις» το 2018, «εκθέτει» το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ότι δεν ενημέρωσε εγκαίρως το Διοικητικής Ανασυγκρότησης, προκειμένου να προγραμματίσει τις προσλήψεις. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει «Η Υπηρεσία μας, λαμβάνοντας υπ’ όψιν τόσο τις ανάγκες των φορέων όσο και τις δημοσιονομικές συνθήκες, έχει προγραμματίσει τους διορισμούς και προσλήψεις τακτικού προσωπικού για τα επόμενα δύο έτη. Στον εν λόγω προγραμματισμό δεν μπορεί να περιληφθεί η ένταξη των δύο χιλιάδων τριακοσίων εβδομήντα πέντε πυροσβεστών που έχουν προσληφθεί με σχέση εργασίας δημοσίου δικαίου για πενταετή θητεία, με δυνατότητα ανανέωσης».

 Και συνεχίζει παρακάτω, προτρέποντας το Υπουργείο να προχωρήσει στην ανανέωση της θητείας τους, υποβάλλοντας αίτημα στην Επιτροπή ΠΥΣ 33/2006 και να προβεί στη μονιμοποίησή τους μόλις το επιτρέψουν οι δημοσιονομικές συνθήκες της χώρας βάσει της διαδικασίας που έχει πραγματοποιηθεί.

Αναλυτικότερα, από την μελέτη της τροπολογίας γεννώνται εύλογα ερωτήματα όπως:

Με ποια κριτήρια επιλέχθηκε η παράταση της θητείας για (3) χρόνια, αφού όπως αφήνεται να εννοηθεί έχει υπολογιστεί επακριβώς το κόστος μονιμοποίησης τους το οποίο χαρακτηρίζεται μηδαμινό συγκριτικά με την αναγκαιότητα της εργασίας των ανθρώπων αυτών στο Π.Σ;

Ισχύει η απάντηση που έδωσε  ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Τόσκας ότι βρίσκεται σε διαδικασία διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς που αναμένει να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, εάν ναι, προς τι η ρύθμιση της παράτασης της θητείας για 3 χρόνια; Γιατί δεν ήρθε μία ρύθμιση με την οποία να παρατείνονται οι συμβάσεις τους για τρεις ή έξι μήνες το πολύ;

Οι φράσεις «μπορούν να απασχολούνται …» όπως και «μπορεί να διενεργούνται μεταθέσεις και αποσπάσεις…» πως ακριβώς ερμηνεύονται;

Οι τεχνικές και νομικής φύσεως περιπλοκές λόγω της πλημμελούς διατύπωσης και της πρόκλησης σύγχυσης που επικαλούνται στην αιτιολογική έκθεση, δεν μπορούσαν να διορθωθούν σε πρότερο χρόνο, ώστε με την επίλυσή τους να δρομολογηθεί και η ορθή λύση του προβλήματος;

Μήπως τελικά η πρόκληση σύγχυσης που επικράτησε με την επίκληση του περιορισμού των προσλήψεων κατά το άρθρο 11 του Ν.3833/2010 ήταν μία ακόμα έξυπνη εφεύρεση ώστε να δικαιολογηθεί η ολιγωρία που υπήρξε;  Γιατί δεν ίσχυσε ο ίδιος περιορισμός για την μονιμοποίηση των Ειδικών Φρουρών της ΕΛΑΣ ή των ΕΠΟΠ στον Ελληνικό Στρατό; Υπήρξε άγνοια και επιπολαιότητα ή σκοπιμότητα;

Το 2014 η τότε κυβέρνηση με τον ν. 4249 έδωσε τη δυνατότητα ένταξης στο μόνιμο προσωπικό των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης και πριν τη λήξη της πενταετίας με Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Ανασυγκρότησης και Προστασίας του Πολίτη, μετά από σχετική εισήγηση του Συμβουλίου Επιτελικού Σχεδιασμού του Πυροσβεστικού Σώματος

Τέτοια ΚΥΑ στα δύο χρόνια διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ δεν εκδόθηκε. Αντιθέτως, στον Προϋπολογισμό του 2017 δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη για τη μονιμοποίηση των Πυροσβεστών Πενταετούς Υποχρέωσης.

Επίσης, θα πρέπει να επισημάνουμε, ότι στην τροπολογία δεν υπάρχει σαφής αναφορά για τους 389 που προσλήφθηκαν επιπλέον σε συμπλήρωση των πινάκων λόγων αποχωρήσεων. Από αυτούς οι 288 πληρούν τα κριτήρια για μονιμοποίηση στον χρόνο που θα ολοκληρώσουν την πενταετία και δεν συμπεριλαμβάνονται στους 2093 της ρύθμισης.

Η μέγιστη όμως και πρωτοφανής για τα πυροσβεστικά χρονικά πρόβλεψη για κάλυψη της πρόσθετης δαπάνης που θα δημιουργηθεί από τα αντισταθμιστικά έσοδα που θα παρέχει η γερμανικών συμφερόντων εταιρεία FRAPORT, ξεπερνάει κάθε δεδομένο αφού ούτε λίγο ούτε πολύ η πυρασφάλεια της χώρας εξαρτάται άμεσα από μια ξένη κερδοσκοπική εταιρεία εκμετάλλευσης των περιουσιακών στοιχείων του Ελληνικού λαού!!!

Όπως οι συνάδελφοι πυροσβέστες πενταετούς υποχρέωσης αναμέναμε και εμείς μια αξιοπρεπή λύση, όπως αρμόζει σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν με κίνδυνο της ζωής τους τις καθημερινές αντιξοότητες αλλά αντί αυτής δεν τηρήθηκαν ούτε κάν τα προσχήματα. Η πολιτεία για μια ακόμα φορά ξεπέρασε και τον ίδιο της τον εαυτό!

Η ψήφιση όμως της τροπολογίας είναι ένα γεγονός. Η τήρηση όμως της  ρητής πρόβλεψης για αυτοδίκαια ένταξη των συναδέλφων στο μόνιμο προσωπικό του Π.Σ. δεν αφήνει περιθώρια εφησυχασμού πλέον από κανέναν. Οι λογικές των πολιτικών διευθετήσεων για λόγους που δεν αφορούν κανέναν (μετατροπή πενταετίας σε τριετία) πρέπει να τελειώνουν

Η τροπολογία  αυτή είναι ομολογία ανικανότητας.

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ              ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Print Friendly, PDF & Email