Ενημέρωση για την συνάντηση με τον Γ.Γ. Κοινωνικής Ασφάλισης
17/04/2015
Παρέμβαση στον Αν. Υπουργό Κοινωνικής Ασφάλισης
24/04/2015

Το Πυροσβεστικό Σώμα δεν είναι Σώμα επιβολής Δημόσιας Τάξης.

 

titlospoeypsneo-1024x270

Προς Αν.Υπουργό κ. Ι.Πανούση

 

ΤΟ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟ ΣΩΜΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΩΜΑ

ΕΠΙΒΟΛΗΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΤΑΞΗΣ

 

Kύριε Υπουργέ

Το Πυροσβεστικό Σώμα, σύμφωνα με το Ν.4249/14, έχει ως αποστολή την ασφάλεια και προστασία της ζωής και της περιουσίας των πολιτών και του Κράτους, του φυσικού περιβάλλοντος και ιδίως, του δασικού πλούτου της Χώρας από τους κινδύνους των πυρκαγιών, θεομηνιών και λοιπών καταστροφών.

Αυτή η συγκεκριμένη αποστολή του, το έχει θέσει στην υπηρεσία του Πολίτη, κάνοντας το ως το κεντρικό πυλώνα της πολιτικής προστασίας.

Κατά καιρούς επιχειρήθηκε να χρησιμοποιηθεί το Π.Σ. και σε ξένες αποστολές και συγκεκριμένα να εμπλακεί σε «επιχειρήσεις δημόσιας τάξης», με το πυροσβεστικό προσωπικό, να δίνει διαχρονικά τη μάχη με τα σωματεία του, για πλήρη απεμπλοκή από τέτοιες δράσεις.

Αυτός ο αγώνας δικαιώθηκε και με θεσμικό τρόπο και γι αυτό σε όλα τα νομοθετικά κείμενα της αποστολής μας, τα τελευταία χρόνια, όπως και στον 4249/14, περιγράφεται ότι “το Π.Σ. στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, συμμετέχει στην αντιμετώπιση κάθε έκτακτης ανάγκης, που ανακύπτει σε περίοδο ειρήνης ή πολέμου και σε συνεργασία με τις συναρμόδιες Αρχές και Υπηρεσίες, συμβάλλει στην εξασφάλιση της Πολιτικής Προστασίας και της πολιτικής άμυνας της Χώρας”.

Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, εκφράζουμε τον έντονο προβληματισμό μας για την χρήση πυροσβεστικού προσωπικού στην «καθαρή επιχείρηση δημόσιας τάξης» που εκδηλώθηκε προχθές το πρωί στο κτίριο της Πρυτανείας στο κέντρο της Αθήνας.

Για άλλη μια φορά να υπενθυμίσουμε ότι παρόμοιες διαταγές για δράσεις του πυροσβεστικού προσωπικού, είναι ξένες προς την αποστολή του Π.Σ. το οποίο παρότι συγκατοικεί στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη δεν είναι σώμα καταστολής και επιβολής της δημόσιας τάξης.

Κύριε Υπουργέ

 Το Πυροσβεστικό Σώμα, το οποίο σε λίγες μέρες ρίχνεται στη μάχη του αντιπυρικού αγώνα, δε μπορεί να βρίσκεται εν μέσω αντιπαραθέσεων και μαχών, πέρα από αυτές που ξέρει να δίνει με επιτυχία, των πύρινων φλογών και των κινδύνων που στοχεύουν την πολιτική προστασία της χώρας.

Σας καλούμε να διαφυλάξετε την λειτουργία του Π.Σ. εντός της θεσμοθετημένης αποστολής του για να συνεχίσει αποτελεσματικά, παρά τις ελλείψεις και τα προβλήματά του να πράττει το καθήκον του.

 

Ο Πρόεδρος

 Π. Ο. Ε. Υ. Π. Σ.

 

Δημήτριος Σταθόπουλος

Ο Πρόεδρος

 Ε. Α. Π. Σ.

 

Ιωάννης Σταμούλης

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email