Συμμετοχή σε Συλλαλητήριο της Α.Δ.Ε.Δ.Υ.
08/11/2015
Σύσταση Επιτροπής Αγώνα για τον συντονισμό των Ομοσπονδιών μας.
10/11/2015

Σύσκεψη στο ΥΕΘΑ με θέμα το ΤΕΑΠΑΣΑ

titlospoeypsneo-1024x270

 

Αρ.πρωτ.248                                                      

                                                                        Αθήνα,  10/11/2015

 

                                                          ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

                                                                      ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

  

ΘΕΜΑ: «Σύσκεψη στο Υ.ΕΘ.Α. – Συντελεστής Βιωσιμότητας και Ρήτρα 

            Αξιόμαχου – Εξαίρεση του Κλάδου Πρόνοιας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.».

  

Συνάδελφοι,

     όπως σας είχαμε ενημερώσει με το υπ΄αριθμ. 243/06-11-2015 έγγραφό μας, πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή 06-11-2015 Σύσκεψη στο Υ.ΕΘ.Α. ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Πάνου Καμμένου με θέμα «Συντελεστής Βιωσιμότητας και Ρήτρα Αξιόμαχου Ειδικών Λογαριασμών Χορήγησης Εφάπαξ Βοηθημάτων».

     Στην εν λόγω Σύσκεψη παραβρέθηκαν όλοι οι εκπρόσωποι των Διοικουσών Επιτροπών των Ειδικών Λογαριασμών των Ταμείων Στρατού, Αεροπορίας, Ναυτικού, Λιμενικού, Αστυνομίας και Πυροσβεστικής. Το Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. εκπροσώπησε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. κ. Αναστάσιος Αναστασάκος, Ταξίαρχος και ο Διευθυντής Ασφάλισης –  Παροχών κ. Ευάγγελος Τσαλοκώστας, Πύραρχος.

     Έγινε ενημέρωση από τον συντονιστή της Σύσκεψης ότι μετά από σχετική επικοινωνία και αλληλογραφία με το Υπουργείο Εργασίας Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, όπως τους διαβεβαίωσε ο αρμόδιος Υπουργός, επίκειται αλλαγή – τροποποίηση των διατάξεων του άρθρου 220 παρ. 3 του Ν.4281/2014, με τις οποίες καθορίζεται ο τρόπος υπολογισμού και χορήγησης των εφάπαξ βοηθημάτων των ως άνω Σωμάτων.

     Όλοι οι εκπρόσωποι των Διοικουσών Επιτροπών των Ειδικών Λογαριασμών ενόψει των νομοθετικών παρεμβάσεων που θα αναληφθούν από το Υπουργείο Εργασίας, ζήτησαν την αποπομπή τους από τις διατάξεις του άρθρου 220 του Ν.4281/2014 και να λειτουργούν με τις υφιστάμενες καταστατικές τους διατάξεις πριν την 30-07-2014.

     Για το λόγο αυτό ζητήθηκε από όλα τα Διοικητικά Συμβούλια των Ειδικών Λογαριασμών και των Ταμείων να συγκληθούν και να αποφασίσουν εάν δύνανται απρόσκοπτα να χορηγούν τα εφάπαξ βοηθήματα προς τους δικαιούχους σε βάθος τουλάχιστον δέκα (10) ετών, χωρίς την δημιουργία ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων, προκειμένου μέσω των αρμόδιων Υπουργών να προωθηθούν προτάσεις στο Υπουργείο Εργασίας που είναι αρμόδιο για την όποια νομοθετική παρέμβαση σχεδιάζεται τις προσεχείς ημέρες.

     Έτσι λοιπόν την Δευτέρα 09/11/2015 πραγματοποιήθηκε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. για να παρθεί απόφαση για το εν λόγω θέμα.

     Στην εισήγησή του ο κ. Τσαλοκώστας μες ενημέρωσε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν 1053 αιτήσεις για τη χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος (675 για το Τ.Π.Α.Σ., 271 για το Τ.Π.Υ.Α.Π., και 107 για το Τ.Π.Υ.Π.Σ.) και μας διαβεβαίωσε παρουσιάζοντας ταυτόχρονα τα απαραίτητα στοιχεία ότι τα ταμειακά διαθέσιμα του Κλάδου Πρόνοιας του Ταμείου μας επαρκούν για την πλήρη κάλυψη των τρεχουσών υποχρεώσεων εάν εφαρμόζουμε τις ισχύουσες μέχρι 29/07/2014 καταστατικές διατάξεις, όσον αφορά τον τρόπο υπολογισμού και χορήγησης των εφάπαξ χρηματικών βοηθημάτων, χωρίς να δημιουργούνται ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις και ελλείμματα.

     Επίσης μας ενημέρωσε ότι λόγω των σχετικών διατάξεων των νόμων 3856/2010, 4336/2015 και 4337/2015 που ρυθμίζουν την θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος τα δύο τελευταία χρόνια έχουν μειωθεί κατά πολύ οι αιτήσεις για την χορήγηση των εφάπαξ βοηθημάτων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν περιορισθεί κατά πολύ οι συνταξιοδοτήσεις και διαφαίνεται ότι θα συνεχιστεί η ίδια κατάσταση τουλάχιστον για την επόμενη 10ετία, εξασφαλίζοντας πλήρως τις χρηματοροές  από την είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών των μετόχων, καλύπτοντας όλα τα αιτήματα για χορήγηση εφάπαξ βοηθημάτων, δημιουργώντας μάλιστα και αποθεματικό κεφάλαιο.

     Η Ομοσπονδία μας πάντα διακήρυττε σε κάθε ευκαιρία την βούληση και δυνατότητα να διατηρήσει το Ταμείο μας, την αυτονομία και την οικονομικολογιστική του αυτοτέλεια, εξυπηρετώντας απρόσκοπτα τα συμφέροντα των μελών μας.

     Ύστερα από τα παραπάνω o Πρόεδρος της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ., ως εκπρόσωπός της, μαζί με όλα τα μέλη του Δ.Σ. του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α., ομόφωνα αποφασίσαμε την εξαίρεση του κλάδου Πρόνοιας του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. από τις διατάξεις του άρθρου 220 του Ν.4281/2014 αφού τουλάχιστον την επόμενη 10ετία δύναται ο Τομέας Πρόνοιας του Ταμείου μας να χορηγεί απρόσκοπτα τα εφάπαξ χρηματικά βοηθήματα στους ασφαλισμένους, σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις χωρίς να δημιουργούν ελλείμματα, στηριζόμενοι αποκλειστικά στις ασφαλιστικές εισφορές των μετόχων μας.

Συνάδελφοι, παρακολουθούμε από κοντά τις εξελίξεις και θα σας ενημερώνουμε άμεσα. Ωστόσο δεν εφησυχάζουμε  γιατί οι εξελίξεις είναι ραγδαίες.

  

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              O   ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                  ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

                    

 
Print Friendly, PDF & Email