Ψήφισμα Ένστολης Πανελλαδικής Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας (07-09-2018, 83η ΔΕΘ)

Ο δρόμος για τη δική μας «Ιθάκη», είναι ακόμα μακρύς!
11/09/2018
Πρόταση Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. για την αξιοποίηση των δωρεών ιδιωτών προς το Π. Σ.».
13/09/2018

Ψήφισμα Ένστολης Πανελλαδικής Συγκέντρωσης Διαμαρτυρίας (07-09-2018, 83η ΔΕΘ)

omospondies pomens
ΨΗΦΙΣΜΑ
ΕΝΣΤΟΛΗΣ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑΣ
(07-09-2018, 83Η ΔΕΘ)

Εμείς οι ένστολοι λειτουργοί των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων που ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα των Ομοσπονδιών μας και διαδηλώνουμε και φέτος δυναμικά στη Θεσσαλονίκη, ενόψει των εγκαινίων της 83ης Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης, στέλνουμε στον Πρωθυπουργό της Χώρας ξεκάθαρο μήνυμα και τον καλούμε να το λάβει σοβαρά υπόψη του διότι η υπομονή που έχουμε επιδείξει τα τελευταία χρόνια, έχει και αυτή τα όριά της.

201-1-43θ

Οι Υπηρετούντες στα Σώματα Ασφαλείας και στις Ένοπλες Δυνάμεις απαιτούμε να εφαρμοστεί μια νέα πολιτική που θα αφήνει οριστικά πίσω της τη διαλυμένη Χώρα και την καθημαγμένη κοινωνία της, δίνοντας ελπίδα στον υπερήφανο Ελληνικό Λαό για ένα πραγματικά καλύτερο αύριο.

Μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών πολιτικών ανελέητης λιτότητας και απάνθρωπων περικοπών λειτουργιών δαπανών, μισθών και συντάξεων, κοινή διαπίστωση όλων είναι ότι η κατάσταση στον τομέα της εσωτερικής ασφαλείας του κράτους είναι χειρότερη από πριν, ενώ και οι εξωτερικοί κίνδυνοι δεν έχουν απαλειφθεί.

Η διεθνής κατάσταση και οι εθνικές εκκρεμότητες προκαλούν έντονη ανησυχία. Η κυβέρνηση στο βωμό ποικιλώνυμων συμφερόντων, απεργάζεται είτε προωθεί λύσεις που προκαλούν την εθνική υπερηφάνεια του λαού και ολόκληρου του έθνους, όπως αυτές για το «σκοπιανό», το μεταναστευτικό κλπ.

Η Χώρα είναι σε διάλυση και τα Σώματα Ασφαλείας πασχίζουν να ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους. Το ανθρώπινο δυναμικό έχει υπερβεί τις αντοχές του και τα διαθέσιμα μέσα χρήζουν γενικής ανανέωσης.

Το μαρτυρούν οι αλλεπάλληλες ανθρώπινες τραγωδίες, η εκατόμβη νεκρών από τη φονική πυρκαγιά στο Μάτι, τα ναυτικά ατυχήματα και τα ναυάγια, τα μπλάκ – άουτ, η δράση του οργανωμένου εγκλήματος και η έκταση της ανομίας, το κλίμα ανασφάλειας που διακατέχει συνολικά τους πολίτες τα τελευταία χρόνια, όταν προστέθηκε και η ανθρωπιστική κρίση με τους εκατοντάδες χιλιάδες αλλοδαπούς πρόσφυγες και μετανάστες που χρησιμοποιούν την Ελλάδα ως εύκολο πέρασμα προς την Ευρώπη.

Ο πολιτικός λόγος για όλα αυτά, όμως, συνοδεύεται από διχαστικές αντιλήψεις και οξύτητες, δυναμιτίζοντας την ομαλοποίηση της κατάστασης και το κλίμα συναίνεσης που απαιτείται για να επιστρέψει η Χώρα στην κανονικότητα, στην ανάκτηση πρώτα και κύρια της εθνικής της κυριαρχίας και σε μια νέα πορεία ανάπτυξης και ευημερίας για όλους.

Είμαστε πεπεισμένοι ότι η οικτρή αυτή πραγματικότητα είναι αποτέλεσμα των πολιτικών που εφαρμόστηκαν επί σειρά ετών και όσοι δεν το αντιλαμβάνονται είτε σπεκουλάρουν για μικροκομματικούς λόγους, επιρρίπτοντας κάθε φορά αλλού τις ευθύνες που τους βαρύνουν, οφείλουν να αναθεωρήσουν τη στάση τους και να προβληματιστούν με τα επιχειρήματα και τα αιτήματα που προβάλλουμε ως λύσεις στα αδιέξοδα και στην καταστροφή που έχουν προκαλέσει.

Η κραυγή αγωνίας που εκπέμπουμε σήμερα και από δω, από τη Θεσσαλονίκη, λίγες ώρες πριν από τις εξαγγελίες του κ. Πρωθυπουργού, εκφράζει το σύνολο όχι μόνο των Αστυνομικών, των Πυροσβεστών, των Λιμενικών και των Στρατιωτικών, αλλά ολόκληρου του Ελληνικού Λαού.

Ο αγώνας των ενστόλων, είναι γνήσια συνδικαλιστικός και εδράζεται στην αγωνία και στην ανασφάλεια όλων ανεξαιρέτως των συναδέλφων μας είτε αυτοί είναι μάχιμοι στα περιπολικά, στις πόλεις και στα χωριά, στα λιμάνια και στις ανοικτές θάλασσες, στην ύπαιθρο χώρα και στα δάση της πατρίδας μας, είτε ενισχύουν τις διοικητικές υπηρεσίες και τη διοίκηση των τριών Σωμάτων, είτε υπηρετούν στα τρία Σώματα των Ενόπλων Δυνάμεων και τα Επιτελεία.

Ως ένστολα στελέχη του ελληνικού κράτους, όλοι ορκιστήκαμε να φυλάττουμε, και φυλάττουμε, Θερμοπύλες, έχοντας κατακτήσει ένα υψηλό βαθμό εκτίμησης των συμπολιτών μας, αφήνοντας πίσω μας τους ανυπόληπτους πολιτικούς και τους σαλτιμπάγκους της ανέξοδης αντιπαράθεσης. Γι’ αυτό απαιτούμε από όλους τους θεσμικούς εκπροσώπους της ελληνικής πολιτείας, να σεβαστούν τον δίκαιο αγώνα που δίνουμε καθημερινά ώστε να αισθάνεται ασφαλής ο συνάδελφός μας, και κυρίως, να συμβάλλουν στην επίλυση των αιτημάτων μας για να αισθάνεται ασφαλής και ο πολίτης.

Η αξιοπρέπειά μας είναι αδιαπραγμάτευτη αξία και ουδείς δικαιούται να τη θυσιάζει πλέον στο όνομα της σωτηρίας της χώρας, συνεχίζοντας την υποχρηματοδότηση της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων. Πόσο μάλλον, όταν η Κυβέρνηση υποστηρίζει ότι βγήκαμε από τα μνημόνια και από τις 21 Αυγούστου ξεκίνησε μια νέα εποχή…

Αναμένουμε, επομένως, να βάλουν τέλος στα ψέματα και στα μνημόνια της εξαθλίωσης και να αποδεχτούν τα δίκαια αιτήματά μας, όπως:

– Πλήρη συμμόρφωση της Κυβέρνησης με όλες τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας για την αποκατάσταση των μισθολογικών μας αδικιών, ήτοι την επαναφορά των αποδοχών μας στα επίπεδα του Ιουλίου του 2012 και τη χορήγηση του συνόλου των αντίστοιχων αναδρομικών.

– Ενίσχυση του αξιόμαχου των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων με νέες προσλήψεις αστυνομικών, πυροσβεστών και λιμενικών, με τον εκσυγχρονισμό υποδομών και μέσων, αλλά και με την καθολική και έμπρακτη αναγνώριση του έργου μας από τους Κυβερνώντες.

– Την αναγνώριση του επαγγέλματος που επιτελούμε ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού και την καθιέρωση ιατρού εργασίας, σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

– Την παύση της αντισυνταγματικής και άνισης μεταχείρισης μεταξύ των δημοσίων λειτουργών -ενστόλων και μη- στην αποζημίωση των οδοιπορικών εξόδων και την άμεση έκδοση του σχετικού Προεδρικού Διατάγματος που ορίζεται στις διατάξεις του Νόμου 4336/2015.

– Την έκδοση εγκυκλίων από το Υπουργείο Εργασίας αναφορικά με την αναγνώριση του χρόνου της Στρατιωτικής Θητείας, της τριετίας που ορίζεται στις διατάξεις του Νόμου 3865/2010 και των ετών σπουδών.

– Την αποδέσμευση κονδυλίων για τις άμεσες λειτουργικές ανάγκες των Σωμάτων και την απλοποίηση της διαδικασίας έγκρισης δαπανών.

– Τη διαμόρφωση νέου βαθμολογίου για τα Σώματα Ασφαλείας και ειδικότερα τη θεσμοθέτηση αυτού για το προσωπικό του Πυροσβεστικού Σώματος.

– Την αποκατάσταση των οργανικών θέσεων ΛΣ – ΕΛΑΚΤ στο πλαίσιο που ορίζει ο Νόμος 4150/2013.

– Κατάργηση των άρθρων 26 έως 30 του Νόμου 4504/2017 για τις μεταθέσεις προσωπικού ΛΣ – ΕΛΑΚΤ καθώς και των άρθρων 38 έως 51 του ιδίου νόμου για τον πειθαρχικό έλεγχο στελεχών ΛΣ – ΕΛΑΚΤ.

– Την άμεση καταβολή αποζημίωσης των νυχτερινών υπηρεσιών του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων.

– Την κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και την παύση της φορολογικής αφαίμαξης των μικρών και μεσαίων εισοδημάτων.

– Τη διασφάλιση της καταβολής κύριων και επικουρικών συντάξεων σε ανεκτά επίπεδα διαβίωσης και όχι υπό τη μορφή φιλοδωρήματος.

– Την αναβάθμιση του κοινωνικού κράτους και των παρεχόμενων αγαθών και υπηρεσιών στον τομέα της Πρόνοιας, της Υγείας και της Παιδείας.

Τέλος, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους ενεργούς συμπολίτες μας και χαιρετίζουμε τις ειρηνικές εκδηλώσεις διαμαρτυρίας τους αύριο στην ίδια πόλη. Ως πολίτες αυτής της Χώρας βιώνουμε τα ίδια προβλήματα και έχουμε τις ίδιες αγωνίες για το μέλλον. Τους διαβεβαιώνουμε δε ότι Σώματα Ασφαλείας και Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν σταθερούς παράγοντες ομαλότητας στο πλαίσιο των δημοκρατικών λειτουργιών του πολιτεύματος και γι’ αυτό καταδικάζουμε κάθε προσπάθεια μικροπολιτικής εκμετάλλευσης της λειτουργίας τους.

Ως θεσμικοί φορείς, καλούμε την ελληνική Κυβέρνηση να μη φέρνει αντιμέτωπη την κοινωνία με τις δυνάμεις των Σωμάτων Ασφαλείας, πόσο μάλλον των Ενόπλων Δυνάμεων, αλλά να υπηρετεί το κράτος δικαίου που πρεσβεύεται και όχι λογικές, καταδικασμένες στη συνείδηση ακόμα και των πολιτών που την στήριξαν με τη ψήφο τους.

ΟΧΙ άλλες εθνικές τραγωδίες!
Απαλλάξτε μας από την ανασφάλεια!
Οι ένστολοι απαιτούν, δικαιοσύνη και ασφάλεια ζητούν!

Θεσσαλονίκη, 07 Σεπτεμβρίου 2018

Print Friendly, PDF & Email