Επιστολή των Ομοσπονδιών στους αρμόδιους υπουργούς.
19/02/2013
Ομοσπονδίες: Επιστολή προς Υπουργούς.
28/02/2013

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΠΣ ΡΟΔΟΥ – ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

  

 

              ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 506/1999 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ  ΡΟΔΟΥ

ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣ

Διεύθυνση: Εθ. Δωδεκανήσων 44  Τηλ: 22410-23334/23333    Φαξ: 22410-27443

Email: [email protected]“>[email protected]

 

Τηλ  Προέδρου            6945416242                                                    Προς:  ΠΟΕΥΠΣ

Τηλ. Γεν. Γραμματέα    6977425809                                                    Κοιν.:  Μέλη μας (πίνακας ανακοινώσεων)      

                                                                                                       

                                                                                                                                                                                                             

Ρόδος  15-02-2013

Αριθμ. Πρωτ.:  22

 

 

Δελτίο Τύπου

 

   

     Το σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που αφορά την «Αναδιοργάνωση Υπηρεσιών του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος και άλλων διατάξεων», μόνο προβληματισμό και ανησυχία μπορεί να προκαλέσει. Είναι ένα Σχέδιο που σε κανένα σημείο του δεν πείθει για τις προθέσεις του Υπουργείου για αναβάθμιση του Πυροσβεστικού Σώματος. Βασισμένο στο μεγαλύτερο μέρος του σε  παλαιωμένες δομές του παρελθόντος με μικρές προσθαφαιρέσεις και κανένα ίχνος πρόθεσης εκσυγχρονισμού. Βασισμένο στην εξέλιξη των Αξιωματικών και την προώθηση μέτρων με μοναδικό γνώμονα τις περικοπές κονδυλίων και ετήσιων προϋπολογισμών για άλλη μια φορά!! 

     Την ώρα που το Υπουργείο Οικονομικών  στο Σχέδιο Νόμου για την επικαιροποίηση του Μεσοπρόθεσμου πλαισίου δημοσιονομικής στρατηγικής για το 2013-2016, εξαγγέλλει την κατάργηση των Μισθολογικών Προαγωγών μας, στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε κανένα σημείο του δε γίνεται λόγος για τη δημιουργία βαθμολογίου για το χαμηλόβαθμο προσωπικό, ένα πάγιο αίτημα Πρωτοβάθμιων Ενώσεων και Ομοσπονδίας.

 

Συγκεκριμέναστο Σχέδιο Νόμου:

 

 • Προτείνουν σειρά από καταργήσεις και συγχωνεύσεις δομών με μοναδικό γνώμονα τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού, όπως άλλωστε τους επιβάλουν και οι μνημονιακές δεσμεύσεις τους. Από την εμπειρία μας στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος συμπεραίνουμε ότι ο εκσυγχρονισμός της πυρασφάλειας της χώρας  δεν μπορεί να επιτευχθεί και είναι βέβαιο ότι και αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει, αν κινηθούμε με γνώμονα μόνο την εξοικονόμηση του κόστους λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος. Η πυρασφάλεια της χώρας και των πολιτών της δεν πρέπει να επιδέχεται εκπτώσεων.

 

 • Μας προβληματίζει έντονα η συνεχή αναφορά που γίνεται για συνεργασία του Πυροσβεστικού Σώματος με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, επαναφέροντας μας για άλλη μια φορά την ανησυχία και τον προβληματισμό αν ο απώτερος μελλοντικός σκοπός τους δεν είναι άλλος από την παραχώρηση αρμοδιοτήτων των Πυροσβεστικών Σταθμών στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Ένα σενάριο που θα είναι η ταφόπλακα για όλους εμάς που εργαζόμαστε στο Πυροσβεστικό Σώμα. Ήδη η προσπάθεια έχει ξεκινήσει από μέρος της Κυβέρνησης μέσω των «Ανεξάρτητων Καναλιών και Δελτίων Ειδήσεων» όπου σε κάθε ευκαιρία μας αποκαλούν Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η απάντηση μας σε αυτό  θα πρέπει να είναι μία και μοναδική «Δεν είμαστε Υπηρεσία, είμαστε Σώμα, αυτόνομο και αδιαίρετο και έτσι θα παραμείνουμε.»

 

 • Άρθρο 18 παράγραφος η.

     Από τα μέσα Ιουλίου όλα τα μέσα ενημέρωσης έντυπα και ηλεκτρονικής μορφής φιλοξενούσαν άρθρα με θέμα «Τιμοκατάλογος στη Πυροσβεστική». Συγκεκριμένα στα άρθρα αυτά αναφερόταν η σκέψη Υπουργείου αλλά και του Αρχηγείου ώστε να μπει τιμοκατάλογος σε  συγκεκριμένες υπηρεσίες όπως οι επεμβάσεις σε ασανσέρ για τον απεγκλωβισμό ατόμων, η παροχή βοήθειας σε τροχαία ατυχήματα, καθαρισμός δρόμων…

     Για παράδειγμα στην πρώτη περίπτωση, τα χρήματα θα εισπράττονται από τις εταιρίες που συντηρούν τους ανελκυστήρες ή τα ποσά θα περνούν στα κοινόχρηστα, ενώ στη δεύτερη περίπτωση, το αντίτιμο των υπηρεσιών θα καταβάλλεται από τις ασφαλιστικές εταιρίες όπου και αυτές με τη σειρά τους θα μετακυλούν το κόστος στους καταναλωτές. Δηλαδή ένα Δημόσιο Αγαθό που ήδη πληρώνει διαχρονικά ο κάθε Έλληνας Πολίτης για να υφίσταται, θα χρειαστεί να το ξαναπληρώσει αν για κάποιο λόγο το χρειαστεί.

     Παράλληλα σε εμάς τους Πυροσβέστες θα παρουσιαστεί το φαινόμενο να καλούμαστε να πηγαίνουμε να καθαρίζουμε δρόμους, τζάμια από Κρατικά ή Ιδιωτικά κτήρια, να ποτίζουμε παρτέρια με μόνο κριτήριο αυτός που θα ζητήσει τα παραπάνω να έχει τα χρήματα να  αγοράσει τις υπηρεσίες μας… Όλα στο βωμό του χρήματος ή όπως λένε το χρήμα αγοράζει τους πάντες και τα πάντα!!! 

 

 • Άρθρο 19 παράγραφος 5γ.

     Με μια και μόνο απόφαση του Υπουργού Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη που θα δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, θα καθορίζεται ο τρόπος και ο χρόνος λειτουργίας των υπηρεσιών του Πυροσβεστικού Σώματος, ο χρόνος εργασίας του προσωπικού και τα σχετικά με αυτή δικαιώματα και υποχρεώσεις από την εκτέλεση της υπηρεσίας του.

     Με λίγα λόγια θα μπορεί ο κάθε Υπουργός να αποφασίζει και να λέει το καλοκαίρι θέλω να δουλεύεται τόσες ώρες με το τάδε ωράριο, το χειμώνα τόσες ώρες και με το δείνα ωράριο ή το καλοκαίρι θα λειτουργεί αυτό το κλιμάκιο ή υπηρεσία, το χειμώνα θα κλείνει και οι υπάλληλοι θα μετακινούνται σε αυτή την υπηρεσία ……

 

 • Άρθρο 20 παράγραφος 10

            Με Προεδρικό Διάταγμα που θα εκδίδεται με πρόταση των Υπουργών Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, θα μπορούν να αναδιαρθρώνονται, συγχωνεύονται, υποβιβάζονται, προάγονται και καταργούνται υφιστάμενες υπηρεσίες του ΠΣ.

 

     Αυτά  είναι μερικά από τα μέτρα που προτείνονται στο σχέδιο Νόμου του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη. Η ένωση μας τα τελευταία χρόνια με έγγραφα της, έχει τοποθετηθεί με προτάσεις όσο αφορά την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος, γενικά όσο και ειδικά στην περιφέρεια μας. Όλες οι προτάσεις μας είναι προϊόν μελέτης και συμβάλουν στο επιθυμητό αποτέλεσμα που δεν είναι άλλο από το να μπορεί το Πυροσβεστικό Σώμα να ανταποκριθεί στις αυξανόμενες απαιτήσεις της νέας εποχής, διαμορφώνοντας ταυτόχρονα όλες εκείνες τις προϋποθέσεις συνθηκών ασφάλειας και προστασίας των εργαζομένων στο Πυροσβεστικό Σώμα.

 

     Παράλληλα με τις προτάσεις μας δίνουμε λύση και σε τοπικό επίπεδο στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζουν όλες οι υπηρεσίες στα Δωδεκάνησα, γιατί η πυρασφάλεια των νησιών μας είναι υπόθεση όλων μας. Στην ένωση μας ανήκουν όλες οι υπηρεσίες των νήσων Ρόδου, Κω, Καρπάθου και παρακάτω σας παραθέτουμε επιγραμματικά τις απόψεις-προτάσεις μας για τις υπηρεσίες αυτές σε σχέση με την επικείμενη αναδιοργάνωση του ΠΣ.

 

 • Διατήρηση όλων των υπηρεσιών και κλιμακίων της περιφέρειας μας, καθώς επίσης και τη δημιουργία κλιμακίου στο νησί της Καλύμνου, επανδρωμένο από επαγγελματίες πυροσβέστες, αφού το νησί έχει 12.000 μόνιμους κατοίκους ( το τρίτο νησί πληθυσμιακά στα Δωδεκάνησα), αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες και αρκετούς επισκέπτες τους θερινούς μήνες.

 

 • Άμεση αναβάθμιση και κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων των υπαρχόντων πυροσβεστικών υπηρεσιών και κλιμακίων της περιφέρειας μας σύμφωνα με τις πληθυσμιακές και υπηρεσιακές ανάγκες. Δεν νοείται να υπάρχουν ακόμη υπηρεσίες με οργανική δύναμη που είχε οριστεί πριν από 20-30 χρόνια, αφού οι ανάγκες και οι απαιτήσεις, μετά από τόσα χρόνια έχουν υπερδιπλασιαστεί. Οι νέες κενές οργανικές θέσεις θα πρέπει να καλυφθούν με άμεση πρόσληψη μονίμου προσωπικού ή την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος, που θα προβλέπει την  μονιμοποίηση στο Πυροσβεστικό Σώμα, όσων πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης πληρούν όλες τις προϋποθέσεις. Με τον τρόπο αυτό θα εναρμονιστούν πλήρως στον τρόπο εργασίας (όσο αφορά νυχτερινά, πενθήμερα) και ασφάλισης των μονίμων πυροσβεστών.

 

 • Αναβάθμιση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων. Δεν νοείται να μιλάμε για εκσυγχρονισμό του Πυροσβεστικού Σώματος, όταν ακόμη και σήμερα φιλοξενεί στις τάξεις του οχήματα 25 και 30 χρόνων. Οχήματα που άλλα κρίνονται πέρα ως πέρα ακατάλληλα και αναξιόπιστα λόγω παλαιότητας ή βλαβών μη απεκατεστημένων και άλλα που δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις ενός συμβάντος λόγω προδιαγραφών και εξοπλισμού.

 

 • Πυροσβεστικός εξοπλισμός, ένας εξίσου σημαντικός παράγοντας που συμβάλει αρνητικά στην πρόθεση όλων μας για αναβάθμιση και εκσυγχρονισμό. Δεν νοείται να είμαστε στο 2013 και να μιλάμε ακόμη για ελλείψεις φορητών ασυρμάτων, αντιπυρικών στολών…… Πρέπει να υπάρξει ανανέωση και άμεση προμήθεια ατομικού και μηχανολογικού εξοπλισμού.

 

 • Σύγχρονο Πυροσβεστικό Σώμα προϋποθέτει σύγχρονους πυροσβεστικούς σταθμούς και εγκαταστάσεις, πράγμα που μόνο ως ανέκδοτο μπορεί να θεωρηθεί ακόμη και σήμερα. Πρέπει να κατασκευαστούν πυροσβεστικοί σταθμοί που θα καλύπτουν όλες τις σύγχρονες ανάγκες και απαιτήσεις. Παράλληλα με τις κτηριακές εγκαταστάσεις πρέπει να δημιουργηθεί ανά περιφέρεια ένα κέντρο μετεκπαίδευσης σε θέματα τεχνικής κατάσβεσης και υποτιθέμενων σεναρίων αντιμετώπισης συμβάντων.

 

 • Αναβάθμιση της πυροσβεστικής ακαδημίαςκαι δημιουργία ενός κέντρου μετεκπαίδευσης των εργαζομένων, σε ειδικά θέματα και νέες τεχνικές, όπως αντιμετώπιση συμβάντων με χημικά, σεισμών, κατάσβεση πυρκαγιάς σε αεροσκάφος… καθώς και σε θέματα διαχείρισης κρίσεων. Έτσι οι εκπαιδευόμενοι, πρακτικά μέσω διαφόρων σεναρίων ασκήσεων και θεωρητικά μέσα από εξειδικευμένα σεμινάρια, θα αξιολογούνται συνεχώς επί της εκπαιδευτικής διαδικασίας από ορισμένες επιτροπές.

 

 • Εκσυγχρονισμός του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος και εναρμονισμός του με τις διατάξεις που διέπουν το σύνολο σχεδόν των υπολοίπων δημοσίων υπαλλήλων.

 

 • Άμεση συνάρτηση Αναδιοργάνωσης και Κανονισμού μεταθέσεων, είναι ένα γεγονός που πρέπει να προσεχθεί ιδιαίτερα ώστε να πάψουν οι αδικίες του παρελθόντος. Αναφερόμαστε στο γεγονός ότι σήμερα υπάρχουν πυροσβέστες με τόπο συμφερόντων διαφορετικό από αυτό που υπηρετούν οι οποίοι υπομένουν καρτερικά τόσα χρόνια να πάνε στον τόπο τους, ενώ άλλοι συνάδελφοι των ίδιων σειρών κατάταξης στο Σώμα πήγαν κατευθείαν στα σπίτια τους με την αποφοίτηση τους από την Πυροσβεστική Ακαδημία.

     Φανταστείτε λοιπόν για παράδειγμα να κλείσει ένα κλιμάκιο από την περιοχή που έχουν τόπο συμφερόντων και οι  πυροσβέστες  που υπηρετούσαν εκεί να μετακινηθούν στην κεντρική υπηρεσία καλύπτοντας αυτομάτως τις οργανικές θέσεις που  υπάρχουν εκεί. Τι θα απογίνει τότε με τους πυροσβέστες που τόσα χρόνια υπηρετούν εκτός τόπου συμφερόντων τους και περιμένουν καρτερικά να πάνε και αυτοί σπίτια τους;

 

     Μετά από χρόνια συνεχούς υποβάθμισης του Πυροσβεστικού Σώματος, όπως άλλωστε παραδέχτηκε και ο ίδιος ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη σε πρόσφατη συνάντηση μαζί σας και μετά τη συνεδρίαση του συμβουλίου επιτελικού σχεδιασμού, υπεύθυνο όργανο όσο αφορά την αναδιοργάνωση των υπηρεσιών, νομίζαμε  ότι κάτι επιτέλους πάει να αλλάξει. Ευελπιστούσαμε ότι ανοίγει ο δρόμος του διαλόγου για τις αλλαγές που κρίνονται απαραίτητες στη λειτουργία και δομή του Σώματος, σε μια προσπάθεια να συμβάλουμε όλοι μας από όποιο πόστο υπηρετούμε το Πυροσβεστικό Σώμα, καταθέτοντας και μελετώντας όλες τις προτάσεις που θα υπάρξουν και θα υπηρετούν την άποψη ότι το Πυροσβεστικό Σώμα πρέπει επιτέλους να γίνει σύγχρονο. Παράλληλα να πληρεί όλες τις προϋποθέσεις που η νέα εποχή προστάζει, αποδίδοντας στον πολίτη αλλά και στη χώρα  έναν σύγχρονο οργανισμό πυρασφαλείας.

     Δυστυχώς  όμως για άλλη μια φορά τίποτα από όλα αυτά δεν υλοποιήθηκε με αποτέλεσμα να έχουμε ένα Σχέδιο που δεν ανταποκρίνεται στις παραπάνω επιδιώξεις και προθέσεις και γιαυτό το λόγο ζητάμε και εμείς με τη σειρά μας την άμεση απόσυρση του και την έναρξη διαλόγου από το μηδέν με γνώμονα τη δημιουργία ενός Σώματος με ισχυρές δομές που θα αντέξουν στις σύγχρονες ανάγκες.

 

    

 

 

Ο Γεν. Γραμματέας                                                                                                 Ο Πρόεδρος

 

Χατζηκυριάκος  Ιωάννης                                                                                        Κάσσας Παναγιώτης

 

                                                                                                                                                  

                                                                                                           

Print Friendly, PDF & Email