ΟΙ Πυρκαγιολόγοι και άλλοι   ………λόγοι.

  Αρ. Πρωτ: 84  

                            Αθήνα 24.08.2021

 

                                                                                         ΠΡΟΣ:   Πρωτοβάθμιες  Ενώσεις

                                                                                                        Μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

 ΘΕΜΑ: « ΟΙ Πυρκαγιολόγοι και άλλοι   ………λόγοι »

 

Μέσα στα πολλά κείμενα που διαβάσαμε για τις πυρκαγιές, που έπληξαν τη χώρα μας τελευταία, είδαμε και ένα κείμενο που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, από επιστημονικής άποψης, περισσότερο πάρα από χρηστικής. Αναφερόμαστε στο κείμενο του κυρίου Βασίλη Σκουρή, στην ιστοσελίδα www.ieidiseis.gr, όπου και προσπαθεί να συνθέσει ένα κείμενο βασισμένο στα κείμενα τεσσάρων θεωρητικών, δημοσίων υπαλλήλων, τώρα και ειδικών στις πυρκαγιές, κοινώς πυρκαγιολόγων σε συνέχεια όλων αυτών των ….λόγων που έχουμε συναντήσει το τελευταίο χρονικό διάστημα. Το κείμενο του κυρίου Σκουρή, είναι σίγουρο ότι, εάν το επέτρεπε ο χώρος της ιστοσελίδας θα είχε παραπομπές από τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων που έχουν συνταχθεί από το 1950 και εντεύθεν.  

Επειδή όμως εμείς έχουμε μάθει να μιλάμε με δράση και όχι με θεωρία θα σχολιάσουμε μόνο κάποια σημεία, διότι εάν μπούμε στον συνολικό σχολιασμό θα χάσουμε την ουσία και την αξία του εποικοδομητικού διαλόγου. Αρχικά το κείμενο φαίνεται να ενστερνίζεται την κλιματική αλλαγή και τις επιπτώσεις της, αλλά ω φεῦ, δεν ανταποκρίνεται ο χάρτης επικινδυνότητας, που έγινε απειλητικό όπλο στα χέρια ρουσφετολόγων, κάτι που αναφέρεται σε όλες τις εκθέσεις των εμπειρογνωμόνων, και αποτελεί φοβερό επιχείρημα.

Συνεχίζοντας το κείμενο γίνεται αναφορά στα νούμερα, και το συμπέρασμα είναι ότι έχουμε αποτύχει παταγωδώς, αλλά εκεί που ευημερούν οι αριθμοί οι άνθρωποι αποτυγχάνουν, νομίζω όλοι οι συντάκτες διακρίνουν την σύνδεση με το κείμενό τους.

Στην αναφορά που γίνεται σχετικά με τον μη συντονισμό των εναέριων μέσων με τα πεζοπόρα τμήματα θα πούμε απλά ότι η διοίκηση και η διαχείριση κρίσεων βασίζεται απλά στην τέχνη του εφικτού, κάτι που όλοι μας που έχουμε βρεθεί στην φωτιά κατανοούμε πλήρως. Εφικτό ήταν να γίνονται οι ρίψεις από τα εναέρια, αλλά ανέφικτο να μπουν οι πυροσβέστες μπροστά στην φωτιά, διότι ως γνωστό ακόμα δεν γίναμε πυρίμαχοι, είμαστε απλά ΠΥΡΟΣΒΈΣΤΕΣ. Λίγη σοβαρότητα δεν βλάπτει.

Τέλος αναφέρονται στον επιτελικό σχεδιασμό, που τον συνδυάζουν με τον μεγάλο αριθμό των πυροσβεστών, και ότι είναι επαρκές το ανθρώπινο δυναμικό, μάλλον έχουν τη θέση ότι οι πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι θα πρέπει να απασχολούνται στα υπουργεία και τα θεωρητικά επιτελεία και όχι στις μάχιμες υπηρεσίες. Μη φοβάστε δεν θα ζητήσουμε μετατάξεις υπαλλήλων με διδακτορικά για να γίνουν μάχιμοι πυροσβέστες, έχουμε αρκετούς τέτοιους και είμαστε περήφανοι για τα πτυχία τους και την μαχιμότητα τους, πρώτοι στα γράμματα πρώτοι και στα άρματα, έαν σας θυμίζει κάτι.

 Εμείς ως Ομοσπονδία, είχαμε την θέση και συνεχίζουμε να έχουμε τη θέση ότι χρειάζεται ενίσχυση του πυροσβεστικού προσωπικού, είχαμε επισημάνει έγκαιρα με το από υπ. αριθμ. 30 από 11.03.2021 έγγραφό μας για  αύξηση της οργανικής δύναμης κατά 3.000 θέσεις που θα αναβαθμίσει και θα θωρακίσει το Πυροσβεστικό Σώμα, τόσο επιχειρησιακά όσο και διοικητικά, όχι μόνο επειδή είμαστε λίγοι, αλλά απλά επειδή μεγαλώνουμε και τα συμβάντα αυξάνονται και θα συνεχίσουν να αυξάνονται, όποιο μοντέλο κι αν ακολουθήσουμε από τα προτεινόμενα των αρθρογράφων, αν και δεν είδαμε κάποιο να έχει στο επίκεντρο την επιχειρησιακή βελτίωση του σώματος.

 

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

          Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                  ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Print Friendly, PDF & Email