Μέτρα προστασίας από την πανδημία COVID-19 – Ωράριο εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού.

Τραυματισμός συναδέλφου εποχικού πυροσβέστη εν ώρα υπηρεσίας.
15/10/2020
Ορισμός Τεχνικού Ασφαλείας στις εγκαταστάσεις του Π.Σ. – Εφαρμογή κανόνων Υγείας και Ασφάλειας στο πυροσβεστικό προσωπικό
14/11/2020

Μέτρα προστασίας από την πανδημία COVID-19 – Ωράριο εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού.

Αρ.Πρωτ.:   194                                                                                            Αθήνα, 29.10.2020

                                                                                                                                  

                                                                                                    ΠΡΟΣ:  Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος 

                                                                                                                   Αντιστράτηγο κ. Στέφανο Κολοκούρη 

 

                                                                                                   ΚΟΙΝ:    Πρωτοβάθμιες Ενώσεις  –

                                                                                                                   Μέλη της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

ΘΕΜΑ: «Μέτρα προστασίας από την πανδημία COVID-19 – Ωράριο εργασίας του               πυροσβεστικού προσωπικού»

        

Το δεύτερο κύμα της πανδημίας του COVID-19 βρίσκεται δυστυχώς σε εξέλιξη και στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες. Το Α.Π.Σ. εξέδωσε την υπ. αριθμ. 66763 Φ.215.4/ 23.10.2020 διαταγή ρύθμισης του ωραρίου των υπαλλήλων του Πυροσβεστικού Σώματος.

Προς μεγάλη μας έκπληξη όμως, σε αντίθεση με την ανάλογη κατάσταση του Μαρτίου 2020, οι νέες οδηγίες δεν είναι προσανατολισμένες σε τέτοια κατεύθυνση, ώστε να λαμβάνουν σοβαρά την υγεία και ασφάλεια του έλληνα πυροσβέστη! Εκατοντάδες τα τηλέφωνα διαμαρτυρίας των συναδέλφων από όλη την χώρα για τον προγραμματισμό των ωραρίων εργασίας του πυροσβεστικού προσωπικού, καθώς αποτελεί ευρεσιτεχνία βγαλμένη από το παρελθόν!

Δεν αμφισβητούμε την ανάγκη λήψης μέτρων προστασίας στους εργασιακούς μας χώρους, μέσα από τα οποία θα προστατευτεί τόσο το προσωπικό του Π.Σ. όσο και το ευρύτερο κοινωνικό σύνολο. Δεν κατανοούμε όμως την επιβολή αυτών, στις Υπηρεσίες του Π.Σ. την ώρα που αντίστοιχα  μέτρα δεν λαμβάνονται σε τέτοιο βαθμό στα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας!

 Συγκεκριμένα για το θέμα του ωραρίου που θέτει σε εφαρμογή το ΑΠΣ από 01.11.2020, με την εναλλαγή των βαρδιών ανά 24ωρο, καθίσταται εύλογο ότι το συγκεκριμένο ωράριο δεν είναι σύννομο και σύμφωνο με τους κανόνες εργασίας, αφού κάθε υπάλληλος καλείται να εργαστεί έως και 96 ώρες την εβδομάδα!! Τα ερωτήματα λοιπόν είναι πολλά:

  • Ποιο τελικά το όριο εργασίας των υπαλλήλων του Π.Σ., όπως τόσα χρόνια γνωρίζουμε;
  • Γιατί παραβιάζεται τόσο απλά και εύκολα η νομιμότητα, όπως αυτή ορίζεται από το θεσμικό πλαίσιο της εβδομαδιαίας εργασίας;
  • Σε περίπτωση ύπαρξης κρούσματος της νόσου, οι δύο βάρδιες της 24ωρης φυλακής θα επωμιστούν τις κενές ώρες της πρώτης βάρδιας;
  • Τι πρόκειται να συμβεί σε περίπτωση επιφυλακής του προσωπικού;

Ζητήματα νομιμότητας επίσης τίθενται και για άλλα ζητήματα όπως αυτά της αποζημίωσης του πενθημέρου αλλά και λήψης των κανονικών αδειών των υπαλλήλων πέραν των δέκα (10) ημερών.

Η έκδοση της παραπάνω διαταγής για την αντιμετώπιση της έκτακτης κατάστασης που βιώνουμε την χρονική αυτή στιγμή, αποτελεί έναν ακόμα πειραματισμό, που θέτει όμως σε κίνδυνο την σωματική και ψυχική μας υπόσταση, αφού μας υποχρεώνει σε συνεχή εξαντλητική εργασία, πέραν των κανόνων και μετά από μια δύσκολη αντιπυρική περίοδο, που θα μείνει στην ιστορία του Π.Σ. για την κακή εφαρμογή του μέτρου της επιφυλακής που ταλαιπώρησε τόσο πολύ το πυροσβεστικό προσωπικό!

Απορίας άξιο είναι το γεγονός ότι το ωράριο που εφαρμόστηκε στο σύνολο των Υπηρεσιών τον περασμένο Μάρτιο κατά την περίοδο του γενικού lockdown, κρίθηκε ακατάλληλο τώρα, ενώ οι Υπηρεσίες λειτούργησαν άψογα και το βασικότερο δεν παρατηρήθηκαν κρούσματα, που θα επέβαλλαν την αλλαγή αντιμετώπισης του ζητήματος.

 Επειδή δεν κατανοούμε την αλλαγή αυτή, ζητάμε την επαναφορά του ωραρίου του περασμένου Μαρτίου, ώστε το Π.Σ. να αντιμετωπίσει επιτυχώς και το δεύτερο κύμα της πανδημίας, χωρίς να εξαντλείται το προσωπικό με  ανούσιους πειραματισμούς,  ενώ ταυτόχρονα να διατηρηθεί η ορθή πρόβλεψη για την κατά το δοκούν λειτουργία από τους κατά τόπο Διοικητές, ανάλογα με τις ιδιαίτερες υπηρεσιακές συνθήκες, όπως αυτές  αναφέρονται στην παραπάνω Διαταγή του ΑΠΣ.

 

 Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                                  ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Print Friendly, PDF & Email