Η Ομιλία του Προέδρου ΠΟΕΥΠΣ στο 17ο Πανελλαδικό Συνέδριο.

Κοινοποίηση εντολής προς τον Πρόεδρο ΤΕΑΠΑΣΑ
04/12/2014
Τα αποτελέσματα του 17ου Πανελλαδικού Συνεδρίου.
04/12/2014

Η Ομιλία του Προέδρου ΠΟΕΥΠΣ στο 17ο Πανελλαδικό Συνέδριο.

               titlos poeyps neo

 17o ΕΚΤΑΚΤΟ ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

ΑΘΗΝΑ 1 & 2 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2014

ΟΜΙΛΙΑ ΠΡΟΕΔΡΟΥ Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

Αγαπητοί συνάδελφοι,

 

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

 

      Σας καλωσορίζουμε και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας για το 17ο έκτακτο πανελλαδικό Συνέδριό μας.

     Συγκαλέσαμε το έκτακτο Συνέδριό μας σε συνθήκες εξαιρετικής πίεσης και αγωνίας για το μέλλον μας.

     Καλούμαστε να πάρουμε σημαντικές αποφάσεις που θα σημαδέψουν όχι μόνο την Ομοσπονδία μας αλλά το σύνολο των υπαλλήλων του Π.Σ., που σήμερα υπηρετούν αλλά και αύριο που θα προσληφθούν.

     Έχω την βεβαιότητα ότι μέσα από τη συζήτηση όλων των πλευρών του θέματος της ημερήσιας διάταξης και την ενημέρωση που θα γίνει θα οδηγηθούμε σε σωστές αποφάσεις.

    

Πριν προχωρήσω θα ήθελα να σας καλέσω να κρατήσουμε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη του πρόσφατα αδικοχαμένου συναδέλφου μας ΜΑΤΘΑΙΟΥ ΜΑΝΤΖΙΟΥ.

-ΣΙΓΗ-

ΑΘΑΝΑΤΟΣ !

 

Συνάδελφέ μας δεν θα σε ξεχάσουμε.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

    Με το άρθρο 220 του νόμου 4281/2014 επέρχονται αλλαγές που θέτουν σε άμεση διακινδύνευση τα ασφαλιστικά μας Ταμεία.

Η διάταξη αυτή είναι σε όλους γνωστή. Θα αναλυθεί και στη συνέχεια.

     Το βασικό της περιεχόμενο είναι ότι από 1/1/2015 τα Ταμεία που σήμερα είναι ενταγμένα στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α μεταφέρονται στο Ε.Τ.Ε.Α., εκτός αν μέχρι το τέλος του έτους με απόφασή μας (ως της πλέον αντιπροσωπευτικότερης συνδικαλιστικής οργάνωσης) μετατραπούν σε Επαγγελματικό ταμείο του Ν.3029/2002 (που θα λειτουργεί πλέον ως νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου).

 

Ο νόμος είναι σαφής.    Ή     τ ο     έ ν α        ή       τ ο    ά λ λ ο.

 

     Ο νόμος αυτός προωθήθηκε στη Βουλή και ψηφίστηκε εντελώς αιφνιδιαστικά, χωρίς να έχει προηγηθεί οποιαδήποτε διαβούλευση και παρά την καθολική και σφοδρή αντίδραση των υπαλλήλων των Σ.Α. και των συνδικαλιστικών του φορέων. Η αντίδρασή μας ήταν εύλογη και δικαιολογημένη. Ο νόμος 4281/2014 ανατρέπει τα δεδομένα.

     Στο νόμο αυτό αντιδράσαμε αγωνιστικά και ενωτικά ομόφωνα το Δ.Σ. της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. Κατεβήκαμε στους δρόμους ένστολοι με κεντρικό σύνθημα:

 

«ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ ΜΑΣ»

 

     Συναντηθήκαμε με πολιτικά Κόμματα και φορείς, παρασταθήκαμε στις Κοινοβουλευτικές Επιτροπές και αναλύσαμε τις θέσεις μας στην Διαρκή  Επιτροπή της Βουλής. Αίτημά μας ήταν και παραμένει η κατάργηση της διάταξης του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014.

     Απαιτήσαμε και απαιτούμε να δοθεί άμεσα παράταση τουλάχιστον ενός εξαμήνου στην εφαρμογή του νόμου ώστε να εξεταστεί η δυνατότητα θεσμοθέτησης ενός νέου ασφαλιστικού πυλώνα για τα Σώματα Ασφαλείας & τις Ένοπλες Δυνάμεις. Διότι σε ένα τόσο σοβαρό θέμα δεν χωρούν εκβιασμοί και προχειρότητες.

Σε αυτή την αγωνιστική κατεύθυνση κινήθηκε και κινείται η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Το Συνέδριο μας γίνεται αφού προηγήθηκε μια κοπιαστική προσπάθεια ενημέρωσης όλων των συναδέλφων.

 

Το Προεδρείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. εκτιμάμε ότι ανταποκρίθηκε στις δύσκολες συνθήκες που βρισκόμαστε.

 

         Δεν είναι μόνο οι συνεχείς μας ανακοινώσεις ενημέρωσης.

         Δεν είναι η Συγκέντρωση στις 6 Αυγούστου στην πλατεία Κολοκοτρώνη στην Αθήνα και η μεγάλη ένστολη Διαμαρτυρία στις 5 Σεπτεμβρίου στη Θεσσαλονίκη που οργανώσαμε και συμμετείχαμε.

         Δεν είναι μόνο οι συνεχείς μας επιστολές μας στα αρμόδια Υπουργεία και τους διάφορους φορείς αλλά και η από  2/9/2014 επιστολή στον Πρωθυπουργό της Χώρας.

          Δεν είναι μόνο η συνεχής συνεργασία μας με την Ε.Α.Π.Σ. και τις άλλες συνδικαλιστικές Οργανώσεις των Σωμάτων Ασφαλίσεων (Π.Ο.ΑΣ.Υ., Π.Ο.ΑΞΙ.Α., Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.,  Π.Ε.Α.Λ.Σ.,).

 

       Είναι και ότι πρώτο μέλημά μας ήταν να βρισκόμαστε κοντά στους συναδέλφους και να απαντάμε στα ερωτήματά τους και στις αγωνίες τους.

     Το Προεδρείο συμμετείχε σε μία πρωτοφανή για τα δεδομένα της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. προσπάθεια ενημέρωσης ώστε οι συνάδελφοι και στο τελευταίο Κλιμάκιο να ενημερωθούν για το πρόβλημα της ασφάλισής μας.

     Πενήντα τέσσερις  (54) ανακοινώσεις έβγαλε η Ομοσπονδίας μας από τον Αύγουστο του 2014 που δημιουργήθηκε το θέμα και συγκεκριμένα 8 κοινές (Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. – Ε.Α.Π.Σ.), 14 κοινές  (Π.Ο.ΑΣ.Υ., Π.Ο.ΑΞΙ.Α., Π.Ο.Ε.Π.Λ.Σ.,  Π.Ε.Α.Λ.Σ.,) και 32 η Ομοσπονδία μας. Πάνω από 110.000 χιλιάδες (χτυπήματα) δέχθηκε η ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας όλο αυτό το διάστημα προκειμένου οι συνάδελφοι να ενημερωθούν για το θέμα του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.

     Ταυτόχρονα, επειδή θεωρούμε ότι η γνώση και η επεξεργασμένη πληροφόρηση αποτελεί δύναμη και ενισχύει τους αγώνες μας, αποφασίσαμε μέσα από ανοιχτές και διαφανείς διαδικασίες να μπούμε στη λογική της εκπόνησης των αναλογιστικών μελετών και της εξέτασης διαφορετικών εναλλακτικών σεναρίων.

     Έτσι μετά το από 19/09/2014 έγγραφο του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. που μας ενημερώνει ότι αποκλειστικά και μόνο εκ του νόμου την αποφασιστική αρμοδιότητα για την δυνατότητα μετατροπής των Τομέων του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. σε Ν.Π.Ι.Δ. υποχρεωτικής ασφάλισης (Επαγγελματικά Ταμεία) έχει η αντιπροσωπευτικότερη οργάνωση των κλάδων ασφαλισμένων των τομέων του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α.  (η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.)   και όχι η Διοίκηση του Ταμείου και να προβούμε άμεσα στις δέουσες ενέργειες ώστε να εκκινήσουμε και να ολοκληρώσουμε τις διαδικασίες, μέσα στην εκ του νόμου προβλεπόμενη προθεσμία (μέχρι 31/12/2014), έτσι ώστε να κατατεθεί εμπροθέσμως προς έγκριση στην αρμόδια Διεύθυνση Επαγγελματικής Ασφάλισης του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, φάκελος, που πρέπει να περιλαμβάνει την αναλογιστική μελέτη κάθε Τομέα και το καταστατικό λειτουργίας του Ν.Π.Ι.Δ.

Άμεσα συγκαλέσαμε έκτακτο Διοικητικό Συμβούλιο στις 23/09/2014  και προχωρήσαμε στην διενέργεια  διαγωνισμού με την πλέον συμφέρουσα από οικονομική άποψη προσφορά, για την εκπόνηση αναλογιστικών μελετών σύμφωνα με τις προδιαγραφές τους Δημοσίου, για την πλήρη διαφάνεια, βάζοντας όρους και προϋποθέσεις καθώς και συγκεκριμένο χρόνο παράδοσης του έργου.

      Στις 6/10/2014 η Επιτροπή παραλαβής και αξιολόγησης προσφορών για τις ανάγκες του διαγωνισμού εκπόνησης αναλογιστικών μελετών αφού έλαβε υπόψη τις απαιτήσεις, τους όρους και τις προϋποθέσεις συμμετοχής στο εν λόγω διαγωνισμό, συνέταξε Πρακτικό και κατακύρωσε στην εταιρία Prudential Actuarial Solutions ltd τον διαγωνισμό.

      Στις 8/10/2014 υπογράφτηκε η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρία  και από την πρώτη στιγμή που είχαμε στα χέρια μας κάποιες οικονομικές προσεγγίσεις αρχίσαμε να τα διαχέουμε σε όλους τους συναδέλφους με ανακοινώσεις μας.

     Ενημερώσαμε τις  Πρωτοβάθμιες Ενώσεις στην πρόσφατη συνδιάσκεψή μας στην Αθήνα στις 14/11/2014.

     Συμμετείχαμε σε πολλές ενημερωτικές Ημερίδες και Γενικές Συνελεύσεις με αποκορύφωμα την προχθεσινή στην Πάτρα που διοργάνωσε η Ένωση Δυτικής Ελλάδας και είχατε τη δυνατότητα ζωντανά να παρακολουθήσετε.

 

Συνάδελφοι,

   

Το Προεδρείο  έκανε το καθήκον του.

Σ΄αυτό να είστε βέβαιοι.

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις.

 

Δεν ισχυριζόμαστε ότι είμαστε τέλειοι, όμως προσπαθούμε, δουλεύουμε νυχθημερόν και ακούμε τους πάντες. Είμαστε εδώ  για να ακούσουμε κι εσάς, να ακούσουμε την γνώμη σας και  την κριτική σας  για να προχωρήσουμε μαζί στο όποιο αποτέλεσμα επιλέξουμε.

Όμως, συνάδελφοι, μην πυροβολείτε άδικα το Προεδρείο κάτω από σκοπιμότητες μικροπαραταξιακές και μικρόψυχες.

 

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

 

 Το Συνέδριό μας έχει μόνο ένα θέμα Ημερήσιας Διάταξης.

     Το θέμα αυτό τέθηκε γιατί παρά το αίτημά μας για την άμεση ανάκληση του άρθρου 220 του Ν.4281/2014 και την θωράκιση και διάσωση  του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. και των Ταμείων μας, 1/1/2015 φθάνει.

 

     Έτσι λοιπόν κινούμαστε να απαντήσουμε στο δύσκολο πραγματικά ερώτημα που τίθεται από την ημερήσια διάταξη και το οποίο καλούμαστε να πράξουμε – έστω κι αν δεν το θέλουμε – με αίσθημα ευθύνης απέναντι σε όλους τους συναδέλφους και τις επόμενες γενιές.

 

Θεωρώ ότι όλοι μας έχουμε έναν έντονο προβληματισμό για τη στάση μας απέναντι στο ερώτημα που τίθεται από την ημερήσια διάταξη και το οποίο μετακυλήθηκε στις πλάτες μας από τον ίδιο το νόμο.

 

     Η απάντηση που θα δώσουμε – όποια και να είναι – θα πρέπει να δοθεί υπεύθυνα και μετά την ενημέρωση που θα έχουμε, χωρίς να υποστέλλουμε ή να βάζουμε στο συρτάρι το αίτημα για ένα βιώσιμο ασφαλιστικό σύστημα που θα εγγυάται με ρήτρα αξιοπρέπειας τα χρήματα που κάθε μήνα δίνουμε ώστε οι παροχές να είναι αντίστοιχες.

 

Στην απάντησή μας δεν χωρούν  οι όποιες παραταξιακές διαφορές μας και οι  κομματικές λογικές.

 

     Πρέπει να πρυτανεύσει το συμφέρον του κάθε συναδέλφου.

 

Συναδέλφισσες, Συνάδελφοι,

 

     Είναι στο χέρι μας να σφραγίσουμε τις εξελίξεις έτσι όπως εμείς θα αποφασίσουμε για μας και τις οικογένειές μας.

Ένα παλαιό μας σύνθημα έλεγε:

 

ΜΗΝ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΕ ΓΙΑ ΕΜΑΣ ΧΩΡΙΣ ΕΜΑΣ

 

ΤΩΡΑ

 

ΕΣΥ ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΙΣ

 

Καλή Δύναμη.

Print Friendly, PDF & Email