Διασφάλιση της υγείας των συναδέλφων
10/06/2015
18ο Πανελλήνιο Συνέδριο ΠΟΕΥΠΣ. Πάτρα 2015 – Δελτίο τύπου.
11/06/2015

Η ομιλία του Προέδρου της ΠΟΕΥΠΣ στο 18ο Συνέδριο.

 

Συναδέλφισσες  – συνάδελφοι,

Κυρίες και Κύριοι

    Σας καλωσορίζω και σας ευχαριστώ που ανταποκριθήκατε στην πρόσκλησή μας να παραβρεθείτε στο 18ο συνέδριο μας.

     Το Συνέδριο  συγκαλείται σε μια πραγματικά ιστορική χρονική περίοδο, στην οποία όλοι μας κατά το λόγο αρμοδιότητος και ευθύνης του καθενός μας έχουμε υποχρέωση να ανταποκριθούμε.

    Είμαστε εδώ αφού παρουσιάσαμε χθες αναλυτικά τα πεπραγμένα της Ομοσπονδίας μας  για να καθορίσουμε στην συνέχεια τις περαιτέρω ενέργειές μας.

     Στο χρόνο που μεσολάβησε από το προηγούμενο Συνέδριό μας, το τέρας του μνημονίου συνέχισε να τρώει τις σάρκες του Ελληνικού Λαού βυθίζοντάς τον στη φτώχεια και την εξαθλίωση. Οι όποιες μνημονιακές υποχρεώσεις και πολιτικές για τις οποίες κανείς μας δεν ρωτήθηκε ποτέ, αποτέλεσαν την εύκολη δικαιολογία για την εφαρμογή μιας πολιτικής που αντιμετωπίζει τους πολίτες όχι ως ανθρώπους αλλά απλά σαν αριθμούς σε πίνακες και στατιστικές. Και  φτάνουμε στο σημείο οι αριθμοί να ευημερούν αλλά οι άνθρωποι να δυστυχούν.

     Σήμερα μεγάλα τμήματα της κοινωνίας κατανοούν για ποιον και γιατί στήθηκε αυτό το σκηνικό του μνημονιακού τρόμου και πιο καλά αυτοί που δεν εξαρτούν την μοίρα τους από την «πορεία των αγορών», τους χρηματιστηριακούς δείκτες, τις δημόσιες εργολαβίες, την κίνηση του χρήματος και τις Τράπεζες. Και αναφερόμαστε στη μεγάλη πλειοψηφία του Ελληνικού λαού στην οποία ανήκει και ο Έλληνας Πυροσβέστης.

     Ξεκαθαρίζουμε ευθύς εξαρχής τη θέση μας ως προς το ζητούμενο της εποχής μας.

     Η Ομοσπονδία μας επιζητά να εφαρμοστεί μία πολιτική πέρα και πάνω από τα συμφέροντα των αγορών που μας έφτασαν εδώ που σήμερα βρισκόμαστε. Για να δρομολογηθούν επιτέλους οι συνθήκες που θα κατοχυρώνουν ένα ασφαλές οικονομικό και κοινωνικό περιβάλλον που θα οδηγεί στην έξοδο από την κρίση και στην ανάπτυξη του τόπου.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

     Στο μνημονιακό περιβάλλον του περιορισμού και της απορρύθμισης του καθεστώτος των παρεχόμενων υπηρεσιών προς τους πολίτες, θεωρούμε ότι το Πυροσβεστικό Σώμα ως κομμάτι του κρατικού μηχανισμού και βραχίονας της πολιτικής προστασίας  με αποστολή την προστασία των πολιτών και του περιβάλλοντος από πολλαπλούς κινδύνους (φωτιά, φυσικές καταστροφές κ.λ.π) και οι υπάλληλοί του σαν φορείς υλοποίησης της αποστολής αυτής έχουν πληγεί σημαντικά.

     Είναι τιμή και υπερηφάνεια για τον Έλληνα Πυροσβέστη το ότι στις σχετικές έρευνες βρίσκεται στην κορυφή της εμπιστοσύνης και της εκτίμησης των Ελλήνων πολιτών. Και καθημερινά με την προσπάθειά μας και τις θυσίες μας ανταποδίδουμε αυτή την εμπιστοσύνη και αυτή την εκτίμηση και όταν μιλάμε για θυσίες δεν υπερβάλλουμε ούτε  υπερηφανευόμαστε. Δυστυχώς τις τραγικές απώλειες συναδέλφων μας εν ώρα υπηρεσίας, αλλά και εκτός υπηρεσίας, δεν τις έχουμε περιορίσει. Τα τελευταία 15 χρόνια 32 Πυροσβέστες άφησαν την τελευταία τους πνοή την ώρα του καθήκοντος. Για όλους αυτούς που έδωσαν την ζωή τους θυσία στο βωμό του καθήκοντος, σας καλώ σαν ελάχιστο δείγμα μνήμης και τιμής να κρατήσουμε «ένα λεπτό σιγής».

ΑΘΑΝΑΤΟΙ!!

     Πέρα από  τους πεσόντες συναδέλφους, υπάρχουν και αυτοί που γυρνάνε λαβωμένοι από το πεδίο της μάχης, συχνά με σοβαρές βλάβες στην υγεία τους. Και σε αυτούς χρωστάμε την αγάπη και την αλληλεγγύη μας και οφείλουμε να είμαστε συνεχώς δίπλα τους.

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

     Θεωρούμε εκτός τόπου και πέρα από κάθε λογική την αποδοχή του ισχυρισμού ότι έτσι κι αλλιώς μέσα στην όλη επικινδυνότητα της φωτιάς κάποιοι κάτι θα πάθουν. Αφενός μεν γιατί στην δουλειά μας δεν υπογράψαμε κανένα συμβόλαιο με το θάνατο, αφετέρου γιατί η πολιτεία που γνωρίζει την επικινδυνότητα του επαγγέλματος έχει κάθε υποχρέωση να λάβει κάθε ενδεδειγμένο μέτρο για την προστασία της ζωής και υγείας του Πυροσβέστη. Και όσο δεν θα το κάνει, κάθε θάνατος και κάθε βλάβη της υγείας των Πυροσβεστών, την βαραίνει αποκλειστικά και μάλιστα με βαριά αμέλεια που ενέχει δόλο για να χρησιμοποιήσουμε νομικές έννοιες.

     Δεν υποτασσόμαστε σε μοιρολατρικές και ηττοπαθείς αποδοχές της επικινδυνότητας του επαγγέλματός μας.

     Απαιτούμε την άμεση και χωρίς όρους αναγνώριση της επικινδυνότητας και του ανθυγιεινού του επαγγέλματος του Πυροσβέστη με τη διασφάλιση όλων των προϋποθέσεων για την αβλαβή εκτέλεση των καθηκόντων του.

     Την άμεση εφαρμογή όλου του ευρωπαϊκού και εθνικού κανονιστικού πλαισίου για την Υγεία  και Ασφάλεια με την προμήθεια κάθε σύγχρονου και λειτουργικού τεχνικού εξοπλισμού. Και αν αυτό δεν γίνει σήμερα είμαστε αναγκασμένοι αγαπητοί κύριοι της φυσικής και πολιτικής ηγεσίας (διαχρονικά αναφερόμαστε) να σας επικρίνουμε για τις παραλείψεις σας όταν εκφωνείτε τους λόγους σας στα επόμενα μνημόσυνα των πεσόντων συναδέλφων μας.

Αγαπητοί Σύνεδροι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

   Το διεκδικητικό μας πλαίσιο, σας είναι γνωστό.

    Τόσο η πολιτική και η φυσική ηγεσία μας, όσο και τα πολιτικά κόμματα, έχουν καταγεγραμμένες τις θέσεις μας. Μέσα από τις μελέτες μας, τις ανακοινώσεις μας τις προτάσεις μας γνωρίζετε τις σταθερές μας θέσεις για ένα Πυροσβεστικό Σώμα του μέλλοντος. Είμαστε σήμερα εδώ για να τις εμπλουτίσουμε και με την έγκριση και του Ψηφίσματός μας  να συνεχίσουμε δυναμικά να αγωνιζόμαστε για την υλοποίησή του.

    Σας έχει διανεμηθεί ο  Απολογισμός του Διοικητικού Συμβουλίου και εκεί θα δείτε ότι καταφέραμε αξιοπρόσεχτα αποτελέσματα. Δεν αφήσαμε στην μοίρα του  το διεκδικητικό μας πλαίσιο και αγωνιστήκαμε πάντα με γνώμονα το συμφέρον των μελών μας όσο και το δημόσιο συμφέρον.

    Το σύνθημα του συνεδρίου μας «Αγωνιζόμαστε με πάθος» δεν είναι συντεχνιακό. Εργαζόμαστε αδιάκοπα με στόχο την προώθηση όλων των εργασιακών ζητημάτων που απασχολούν τον κλάδο μας και έχοντας πλήρη επίγνωση του ρόλου μας «Απαιτούμε  λύσεις »  και «Απαντάμε με προτάσεις» και με εμπεριστατωμένες θέσεις σε βασικά θέματα του σταθερού διεκδικητικού μας πλαισίου.

   Στο Πυροσβεστικό Σώμα έχουν συσσωρευτεί προβλήματα με άμεση αντανάκλαση στη ζωή και την υπηρεσιακή καθημερινότητα του Πυροσβέστη. Και δεν αναφερόμαστε μόνο στην  άδικη  μισθολογική πολιτική που έφτασε τις οικογένειές μας στα όριά μας, με τις περικοπές που οδήγησαν μέσα σε μια νύχτα στην απώλεια κατακτήσεων δεκαετιών.

Αναφερόμαστε ενδεικτικά:

  • §Στην ύπαρξη υπαλλήλων τριών ταχυτήτων (μόνιμοι, πενταετούς υποχρέωσης, εποχικοί) γεγονός που παρεμποδίζει την ουσιαστική και αποτελεσματική λειτουργία μας. Απαιτούμε την ομογενοποίηση του πυρ/κού προσωπικού σε συνδυασμό με την άμεση κάλυψη όλων των οργανικών κενών που θα προέλθουν από την δημιουργία ενός σύγχρονου οργανογράμματος των υπηρεσιών του Π.Σ.  Η τριχοτόμηση του προσωπικού αποτελεί τεράστιο πλέον πρόβλημα και απαιτείται άμεσα λύση.
  • §Το Πυροσβεστικό Σώμα είναι πια το μόνο ένστολο Σώμα χωρίς βαθμολόγιο κατωτέρων. Πολύ πρόσφατα στις 24-4-2015 καταθέσαμε στο Υπουργείο και στο Α.Π.Σ. ολοκληρωμένη πρόταση που περιλαμβάνει Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος, την Αιτιολογική του Έκθεση και σχετική Οικονομοτεχνική Μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό μας από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, σε εφαρμογή της σχετικής διάταξης του Ν.4249/2014.

Κύριοι της πολιτικής και φυσικής μας ηγεσίας, ως Ομοσπονδία κάναμε την δουλειά μας και σας καλούμε να κάνετε ότι απαιτείται για τη θέσπιση ενός δίκαιου Βαθμολογίου κατωτέρων. Αν πραγματικά νοιάζεστε γι’ αυτούς όπως λέτε, προχωρήστε το.

 

  • §Για τις μεταθέσεις και αποσπάσεις, ενώ το Π.Δ. 170/1996  ξεκίνησε να λύσει χρόνια προβλήματα, μέσα από τις συνεχείς τροποποιήσεις του, ιδιαίτερα αυτή που έγινε με το Π.Δ. 93/2014, διολίσθησε σε έναν μηχανισμό που δεν διασφαλίζει την ομαλή υπηρεσιακή ζωή του Πυροσβέστη.  Για τις μεταθέσεις έχουμε υποβάλλει αναλυτική και μελετημένη πρόταση. Ζητάμε την αποδοχή ρυθμίσεων και άμεσα την ανάκληση και μη εφαρμογή των ρυθμίσεων του Π.Δ. 93/2014 που αποτελεί μνημείο στην αναξιοκρατία και την αυθαιρεσία. Εμείς πιστεύουμε ότι οι προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες των υπαλλήλων του Σώματος ούτε αντιστρατεύονται ούτε βρίσκονται σε αντιπαράθεση με την ανάγκη κάλυψης των υπηρεσιακών αναγκών. Το αντίθετο μάλιστα. Οι προσωπικές ανάγκες των υπαλλήλων και το υπηρεσιακό συμφέρον βρίσκονται σε σχέση αλληλεξάρτησης και η ικανοποίηση των αναγκών εξυπηρετεί το υπηρεσιακό συμφέρον. Με βάση αυτή την αφετηρία εκπονήσαμε την πρότασή μας. Στο σημείο αυτό να τονίσουμε ότι επιβάλλεται η ουσιαστική αναβάθμιση του Συμβουλίου Μεταθέσεων, το οποίο έχει οδηγηθεί σήμερα στο να διεκπεραιώνει  προειλημμένες αποφάσεις.

 

  • §Αγωνιζόμαστε για ριζικές θεσμικές αλλαγές όσον αφορά την εκπαίδευση και το σύστημα εισαγωγής στην Πυροσβεστική Ακαδημία μέσω των πανελληνίων εξετάσεων.  Προσδοκούμε  την επόμενη χρονιά να γίνει πραγματικότητα επιτέλους η εισαγωγή των Πυροσβεστών μέσω πανελληνίων εξετάσεων.

 

  • §Με το άρθρο 220 του Νόμου 4281/2014, παρά τη σφοδρή  αντίδρασή μας επήλθαν αλλαγές στα ασφαλιστικά μας Ταμεία στην κατεύθυνση της διάλυσής τους. Το βασικό περιεχόμενο της διάταξης αυτής ήταν ότι από 01/01/2015 τα ενταγμένα στο Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Ταμεία μεταφέρονται στο Ε.Τ.Ε.Α. χάνοντας την αυτονομία τους εκτός αν μέχρι την ημερομηνία αυτή μετατραπούν σε Επαγγελματικό Ταμείο. Αίτημά μας ήταν και παραμένει η κατάργηση της παραπάνω διάταξης. Πάντα βροντοφωνάζαμε «Κάτω τα χέρια από τα Ταμεία μας». Ταυτόχρονα απαιτήσαμε την παράταση για ένα εξάμηνο. Έτσι αρχικά δόθηκε από την προηγούμενη κυβέρνηση δίμηνη παράταση (ως τις 28/2) και από την παρούσα τετράμηνη (ως τις 30/06).

    Ενόψει της λήξης της αρχικής προθεσμίας η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. άρχισε μέσα από  εσωτερικές δημοκρατικές διαδικασίες (Ενημερωτικές Ημερίδες, Γενικές Συνελεύσεις  των Πρωτοβαθμίων Σωματείων, Πανελλαδική Συνδιάσκεψη και Έκτακτο Συνέδριο),  να προετοιμάζεται για κάθε ενδεχόμενο, αναθέτοντας παράλληλα την εκπόνηση των σχετικών Αναλογιστικών Μελετών και στη βάση των αποτελεσμάτων τους να εξετάσουμε τις καλύτερες δυνατές λύσεις για την συνέχιση της βιωσιμότητας των Ταμείων μας. Από τις διαδικασίες αυτές μάθαμε πολλά όλοι μας.

    Σήμερα στον ορίζοντα διαφαίνεται η αποδοχή του αιτήματος για κατάργηση του άρθρου 220 του Ν. 4281/2014. Κάτι τέτοιο μόνο σαν αποτέλεσμα των αγώνων μας πρέπει να το εισπράξουμε και μέχρι την οριστική λύση του προβλήματος παραμένουμε σε ετοιμότητα.

 

Αγαπητοί σύνεδροι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

    είμαστε στην αρχή της αντιπυρικής περιόδου. Σ΄ όλους μας κυριαρχεί ο προβληματισμός, η αγωνία αλλά και η θέληση να ανταποκριθούμε στην δύσκολη αποστολή μας για την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος. Ρωτάμε όμως:

ΜΕ ΤΙ ΜΕΣΑ ΚΑΙ  ΠΟΙΟ ΑΝΘΡΩΠΙΝΟ ΔΥΝΑΜΙΚΟ;

Με υπαλλήλους που δεν έχουν δεύτερη στολή να αλλάξουν και δεν τους έχουν διατεθεί μέσα ατομικής προστασίας;

Με τα πεπαλαιωμένα οχήματα που ούτε λάστιχα δεν αλλάζονται;

Με την εν γένει κακή κατάσταση του μηχανολογικού εξοπλισμού;

Με τα πυροσβεστικά αεροσκάφη που πετάνε χάρη στην παλληκαριά των πιλότων τους και τις υπεράνθρωπες προσπάθειες των τεχνικών τους;

Χωρίς την στοιχειώδη ξεκούραση και διοικητική υποστήριξη στη μάχη της φωτιάς;

Χωρίς κανένα αντάλλαγμα για τις χιλιάδες ώρες υπερωριακής απασχόλησης, νυχτερινής εργασίας, χαμένα ρεπό και άδειες; Με παράνομες επιφυλακές;

Με χορηγίες ιδιωτών πασχίζουμε να καλύψουμε τις ανάγκες μας σε είδη γραφείου, διαφόρων υλικών και το πιο σημαντικό είναι σε ελαστικά οχημάτων αφού οι φθορές τους συνιστούν άμεσα κίνδυνο για την ζωή μας.

    Γνωρίζουμε ότι η επιχειρησιακή ετοιμότητα του Πυροσβεστικού Σώματος συνδέεται με τους πόρους που διατίθενται και είναι γνωστό ότι οι πόροι αυτοί χρόνο με το χρόνο μειώνονται.

Αγαπητοί σύνεδροι,

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

    κλείνοντας την ομιλία μου, χωρίς να θέλω απαξιώσω την θετική ανταπόκριση που συναντήσαμε εκ μέρους της κυβέρνησης σε σειρά ζητημάτων για τα οποία αναμένουμε ότι θα έχουν θετική κατάληξη,  με την συμβολή   και του νέου Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, οφείλω να επισημάνω ότι ο Έλληνας Πυροσβέστης προσδοκεί πολλά από την καινούρια πολιτική ηγεσία.

    Εμείς μέσα από το Συνέδριό μας,   θα πάρουμε τις αποφάσεις μας.

Γνωρίζουμε  τα προβλήματα και έχουμε τις λύσεις μέσα από ουσιαστικές και επεξεργασμένες προτάσεις.

    Αξιώνουμε στη βάση αυτή να μας αφουγκραστεί η Πολιτεία, να συζητήσει μαζί μας και να ληφθούν οι όποιες αποφάσεις με την συμμετοχή μας.

 

Αυτό απαιτούμε σήμερα

Και μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι για το αύριο

Σας ευχαριστώ από καρδιάς για την παρουσία σας και την προσοχή σας.

 

Καλή δύναμη! 

Print Friendly, PDF & Email