Φόβος – πανικός: Οι κακοί σύμβουλοι μιας ηγεσίας.

Με πόσους νεκρούς θα ήσασταν ικανοποιημένος;
05/08/2018
Ένστολη Διαμαρτυρία στην Θεσσαλονίκη την Παρασκευή 07/09/2018.
28/08/2018

Φόβος – πανικός: Οι κακοί σύμβουλοι μιας ηγεσίας.

Αρ.Πρωτ.161                                                                                                       

Αθήνα, 11.08.2018

 

                                                                  ΠΡΟΣ:  Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος

                                                                               Αντιστράτηγο κ. Ματθαιόπουλο Βασίλη

                                                                  ΚΟΙΝ:   Πρωτοβάθμιες Ενώσεις

                                                                               Μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

 

 

ΘΕΜΑ: «Φόβος – πανικός: Οι κακοί σύμβουλοι μιας ηγεσίας»

 

Αναμφίβολα η μεγάλη καταστροφή και ο άδικος θάνατος τόσων συνανθρώπων μας την 23η Ιουλίου 2018, αποτελεί ημερομηνία – ορόσημο για το Π.Σ. και απαρχή για επαναπροσδιορισμό της λειτουργίας του, ως κύριου βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας της χώρας. Ήδη δρομολογήθηκε η μετεξέλιξη της Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας σε Εθνική Υπηρεσία Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών, ενώ προηγήθηκε η αλλαγή ηγεσίας και στο Π.Σ. με την αναβάθμιση του πρώην Υπαρχηγού Επιχειρήσεων σε Αρχηγό του Σώματος.

Δυστυχώς μετά την ανάληψη της νέας ηγεσίας, βρίσκονται σε εξέλιξη δεδομένης και της μεγάλης επικινδυνότητας (δείκτης 4), που παρουσιάζουν αρκετές Περιφέρειες της επικράτειας, μια σειρά ενεργειών που χαρακτηρίζονται από πανικό και προχειρότητα, όπως μεγάλες μετακινήσεις πυροσβεστικών οχημάτων και προσωπικού, ιδίως προς  Υπηρεσίες της Αττικής, Αχαΐας Κορινθίας, αλλά και άλλων περιοχών, αλλά και κήρυξη γενικής επιφυλακής του προσωπικού σε διάφορους Νομούς χωρίς να έχει προκύψει το παραμικρό συμβάν πυρκαγιάς.

Μετά την μεγάλη αυτή καταστροφή, κατανοούμε την πρόσθετη ανάγκη θωράκισης κάποιων ευαίσθητων περιοχών, θεωρούμε όμως ταυτόχρονα ότι αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί για πολλούς και διάφορους λόγους, μετακινώντας προσωπικό που θα διασχίσει χιλιάδες χιλιόμετρα, για ημέρες ολόκληρες, αφού είναι γνωστό ότι οι καιρικές συνθήκες μηνών όπως του Αυγούστου είναι αμετάβλητες για πολλές ημέρες, χωρίς κάν την πρόνοια μετακίνησης με Φύλλα Πορείας για την κάλυψη μέρους των προσωπικών τους εξόδων.

Εν ολίγοις δεν είναι δυνατόν τις ελλείψεις και τις αβλεψίες των υπευθύνων, να τις πληρώνει ο απλός πυροσβέστης, που καλείται πληρώνοντας από την τσέπη του και χωρίς καμία άλλη μέριμνα να μετακινηθεί τόσο μακριά! Με κινήσεις και σύστημα «πλημμύρα», δεν κερδίζεται κανένας αγώνας, όταν μάλιστα είναι και τόσο σκληρός!

Έστω και τώρα, μεσούσης της περιόδου και μετά από μια τέτοια συγκυρία, η νέα ηγεσία του Π.Σ., γνωρίζοντας άριστα τα μέσα και τις συνθήκες, αφού διαθέτει την προηγούμενη εμπειρία, να προβεί σε σωστές οργανωτικές κινήσεις, ώστε να διαχειριστεί κατάλληλα το υπάρχον προσωπικό των Υπηρεσιών, αποφεύγοντας ενέργειες που προδίδουν πανικό και φόβο, σύμβουλοι κακοί την ώρα της μάχης.

Το απλό και το ευκολότερο για μια ηγεσία, μετά από μια τέτοια καταστροφή, είναι να συμπιέσει περαιτέρω τα δεδομένα, θέτοντας συνεχώς το προσωπικό σε κατάσταση επιφυλακής, γεγονός που θα επιφέρει μεγαλύτερη ψυχολογική και σωματική κόπωση, μετακινώντας δυνάμεις στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλειά του, ενέργειες που σίγουρα θα έχουν αντίθετα από τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.

Απαιτείται αυτή την ώρα, ψύχραιμη αντιμετώπιση των δεδομένων, σωστή διαχείριση του προσωπικού όλων των Υπηρεσιών, για να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την δύσκολη αυτή περίοδο. Το Π.Σ. όπως επανειλημμένα τονίζουμε χρειάζεται ενίσχυση με προσωπικό και μέσα αλλά και νέο επιχειρησιακό σχεδιασμό.

Οι δύσκολες περιστάσεις δεν αντιμετωπίζονται με οδηγούς τον πανικό και τον φόβο, αφού ο συμπολίτης μας αναμένει από εμάς τα καλύτερα αποτελέσματα στην μάχη της ασφάλειάς του.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                      Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                      ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Print Friendly, PDF & Email