Επιτακτική η παράταση του χρόνου λήψης απόφασης για το ΤΕΑΠΑΣΑ

Mε πράξεις η αναγνώριση του έργου των Ελλήνων Πυροσβεστών
21/10/2014
ΕΥΠΣ ΡΟΔΟΥ-ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ: ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ. 23-10-14
23/10/2014

Επιτακτική η παράταση του χρόνου λήψης απόφασης για το ΤΕΑΠΑΣΑ

shmata poasy poaxia ps

Αθήνα, 23 Οκτωβρίου 2014
Αρ. Πρωτ.: 506/1/17ιε

Προς: Τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας
          κ. Ιωάννη ΒΡΟΥΤΣΗ
Κοιν.: 1) Πολιτικά Κόμματα
          2) Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
              κ. Βασίλειο ΚΙΚΙΛΙΑ
          3) Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης
              κ. Αθανάσιο ΑΝΔΡΕΟΥΛΑΚΟ
          4) Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας
              Αντιστράτηγο κ. Δημήτριο ΤΣΑΚΝΑΚΗ
          5) Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο ΠΣ
              κ. Βασίλειο Παπαγεωργίου
          6) Πρόεδρο Δ.Σ. ΤΕΑΠΑΣΑ
              Ταξίαρχο κ. Παναγιώτη ΔΡΑΚΑΚΗ
          7) Πρωτοβάθμιες Οργανώσεις

  Κύριε Υπουργέ,

  Στις 6 Αυγούστου 2014, εντελώς αιφνιδιαστικά και παρά την καθολική αντίδραση του συνδικαλιστικού μας κινήματος, προωθήθηκε και ψηφίστηκε το άρθρο 220 του Ν. 4281/2014, το οποίο ανατρέπει τα δεδομένα στο σύστημα Επικουρικής Ασφάλισης και Πρόνοιας των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας και μάλιστα καθιστώντας υπεύθυνες για τις όποιες περεταίρω εξελίξεις τις αντιπροσωπευτικότερες συνδικαλιστικές τους οργανώσεις.

  Πέρα από το γεγονός ότι η Κυβέρνηση ζητά επί της ουσίας να αποφασίσουμε τόσο στην αλλαγή του τρόπου λειτουργίας όσο και του χαρακτήρα του ασφαλιστικού μας φορέα, του ΤΕΑΠΑΣΑ, μας καλεί να λάβουμε τις σημαντικές αυτές αποφάσεις εντός ασφυκτικών χρονικών ορίων με καταληκτική ημερομηνία την 31 Δεκεμβρίου 2014.

  Αυτό, γιατί σύμφωνα με τις διατάξεις του προαναφερόμενου άρθρου, οι συνδικαλιστικοί μας φορείς, καλούνται να αποφασίσουν τη μετατροπή της επικουρικής μας ασφάλισης (Ν.Π.Δ.Δ.) σε ιδιωτικοποιημένη ασφάλιση (Ν.Π.Ι.Δ. – Επαγγελματικό Ταμείο) ή εντασσόμενο το Ταμείο μας στο ΕΤΕΑ αφενός να απολέσει αποθεματικά και περιουσιακά του στοιχεία και αφετέρου να φαλκιδευτεί ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του επαγγέλματός μας.

  Από την ψήφιση του Ν. 4281/2014, έχουν παρέλθει ήδη δυόμισι μήνες. Η δε σχετική εγκύκλιος εκδόθηκε από τον Υφυπουργό Εργασίας την 17/9/2014. Διαφαίνεται καθαρά πλέον ότι το εναπομείναν χρονικό διάστημα για αντικειμενικούς λόγους δεν είναι επαρκές για να περαιώσουμε την προβλεπόμενη διαδικασία.

  Από πλευράς των Ομοσπονδιών, ξεκίνησε η δρομολόγηση των διαδικασιών και παραγγέλθηκαν από αρχές Οκτωβρίου οι αναλογιστικές μελέτες, πλην όμως μέχρι σήμερα, δεν έχουν δοθεί τα απαραίτητα στοιχεία στους αναλογιστές από το ΤΕΑΠΑΣΑ.

  Για τους λόγους αυτούς, παρακαλούμε να υιοθετήσετε το αίτημά μας για τροποποίηση του Ν. 4281/2014, προκειμένου να δοθεί παράταση τουλάχιστον έξι μηνών, όσον αφορά στην ολοκλήρωση των προβλεπόμενων διαδικασιών, ούτως ώστε το συνδικαλιστικό μας κίνημα, ενημερωθεί διεξοδικά και αφού μελετήσει όλα τα πιθανά σενάρια, τα υπέρ και τα κατά της μιας ή της άλλης εκδοχής, λάβει στη συνέχεια τις όποιες αποφάσεις, υπεύθυνα και σοβαρά.

  Όπως γνωρίζετε, επίσης, η ψήφιση του άρθρου 220, συνοδεύτηκε από σφοδρές αντιδράσεις όχι μόνο του συνδικαλιστικού μας κινήματος αλλά και του συνόλου των κομμάτων της αντιπολίτευσης, ενώ διαφορετικές προσεγγίσεις υπήρξαν και από βουλευτές των συγκυβερνώντων κομμάτων. Μάλιστα ο ίδιος ο Υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Βασίλειος ΚΙΚΙΛΙΑΣ, συμμερίστηκε τον προβληματισμό μας όσον αφορά το μέλλον του ΤΕΑΠΑΣΑ και είδε θετικά το ενδεχόμενο αναθεώρησης συνολικά του άρθρου 220, με στόχο τη δημιουργία ειδικού ταμείου για όλο το ανθρώπινο δυναμικό των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εννοείται και πάλι μετά από σοβαρή μελέτη του όλου εγχειρήματος και όχι εν θερμώ και βεβιασμένα.

  Κύριε Υπουργέ,

  Επειδή, εν κατακλείδι, δεν είναι δυνατόν εκ μέρους της πολιτείας να μας ζητείται «με το μαχαίρι στο λαιμό» η υπογραφή κρίσιμων αποφάσεων για το ασφαλιστικό μέλλον των χιλιάδων μελών μας, παρακαλούμε να μας απαντήσετε άμεσα επί των προαναφερομένων, ώστε να καθορίσουμε την περαιτέρω στάση μας, απαντώντας και στα αμείλικτα ερωτήματα που τίθενται εκ μέρους των μελών μας.

ypografes poasy poaxia ps2

Print Friendly, PDF & Email