Ενημέρωση – Αποτελέσματα για τρέχουσες εξελίξεις.

Οι Ομοσπονδίες για την σημερινή συγκέντρωση.
06/08/2014
ΠΡΟΣΚΛΗΤΗΡΙΟ ΑΓΩΝΑ Δεν είμαστε δεδομένοι κανενός!
22/08/2014

Ενημέρωση – Αποτελέσματα για τρέχουσες εξελίξεις.

 

Αρ.Πρωτ: 201

Αθήνα, 13/08/2014

 

      ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

                                                                                          ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

(για ενημέρωση μελών τους)

ΘΕΜΑ : «Ενημέρωση – Αποτελέσματα για τρέχουσες εξελίξεις » .

 

Συνάδελφοι ,

Στις 06/08/2014 πραγματοποιήθηκε, όπως είχαμε προαναγγείλει, η Πανελλαδική  Ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σωμάτων  Ασφαλείας στην Πλατεία Κολοκοτρώνη. Σύμφωνα με το πρόγραμμα,  που συναποφασίσαμε ως Ομοσπονδίες των ένστολων, ακολούθησε  πορεία προς το Υπουργείο Οικονομικών όπου και κατατέθηκε ψηφίσματα διαμαρτυρίας, καθώς και στη Βουλή των Ελλήνων σχετικά με τις θέσεις μας  για τα  δίκαια αιτήματά μας . (ΤΕΑΠΑΣΑ , ΣτΕ ) .

            Αξίζει να αναφερθεί ότι στο ύψος της Βουλής υπήρξε «αστυνομικός φραγμός» με αποτέλεσμα να μην επιτραπεί η συνέχιση της πορείας των  Πυροσβεστών προς το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος , όπως σας είχαμε ενημερώσει με παλαιότερη ανακοίνωσή μας. Τελικά έγινε εφικτό, ύστερα από μεγάλη ένταση και διαβουλεύσεις που διάρκεσαν αρκετή ώρα , να συνεχίσει προς το Αρχηγείο του Π.Σ.  αντιπροσωπεία, μόνο, των Προεδρείων της ΠΟΕΥΠΣ και της ΕΑΠΣ για συνάντηση με τον Αρχηγό του Π.Σ. Κατά τη συνάντηση που ακολούθησε επιδόθηκε το σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας που αφορούσε την τροποποίηση διατάξεων του Κανονισμού Μεταθέσεων. Πέρα του ψηφίσματος διαμαρτυρίας καταστήσαμε σαφές προς τον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος την κάθετη αντίθεσή μας στην τροποποίηση του  Κανονισμού Μεταθέσεων και του ζητήσαμε να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες, ενημερώνοντας παράλληλα και την Πολιτική Ηγεσία, προκειμένου να αποσυρθεί το Π.Δ 93/2014.  Εφόσον γίνει αυτό τότε θα ξεκινήσει διάλογος με βάση την ολοκληρωμένη πρότασή μας σχετικά με τον Κανονισμό Μεταθέσεων του Πυροσβεστικού προσωπικού .

            Στη συνέχεια οι Πρόεδροι όλων των Ομοσπονδιών μετέβηκαν και πάλι στη Βουλή κάνοντας την ύστατη προσπάθεια προκειμένου να αποσυρθούν οι εγκληματικές διατάξεις του άρθρου 221 του πολυνομοσχεδίου, όπως είχαμε πράξει στις 2-8-2014 όπου συμμετείχαμε στην ειδική συνεδρίαση, (ακρόαση φορέων) της Διαρκής Επιτροπής της Βουλής, όπου επεξεργαζόταν το πολυνομοσχέδιο και παρουσιάσαμε την κοινή θέση της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. και της Ε.Α.Π.Σ. και απαντήσαμε στις ερωτήσεις των βουλευτών που μας τέθηκαν και εκφράσαμε την κάθετη διαφωνία μας στις ρυθμίσεις. Τελικά, ύστερα από ένταση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας στη Βουλή, ψηφίστηκε το πολυνομοσχέδιο με κάποιες αλλαγές αναφορικά με τις επίμαχες διατάξεις για τα Ασφαλιστικά μας Ταμεία.

stauoboylh

(καντε κλικ στην εικονα για να δειτε το βίντεο)

 Εντελώς περιγραφικά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν έχουν ως εξής :

         Δόθηκε παράταση ως τις 30 Ιουνίου του 2015 στα Ταμεία των ένστολων (ΤΕΑΠΑΣΑ, Ταμείο Λιμενικών και Μετοχικά Ταμεία Στρατού, Ναυτικού και Αεροπορίας) προκειμένου να μετατραπούν σε νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ), δηλαδή επαγγελματικά ταμεία, και να αποφύγουν την ένταξή τους στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης, μετά από σύμφωνη γνώμη των αντιπροσωπευτικότερων οργανώσεων των κλάδων ασφαλισμένων και μετά από εκπόνηση αναλογιστικής μελέτης, εκτός Γενικής Κυβέρνησης σύμφωνα με τον ορισμό του Ευρωπαϊκού Κανονισμού 549/2013 για το Ευρωπαϊκό Σύστημα Εθνικών και Περιφερειακών Λογαριασμών, κατά τα οριζόμενα στα άρθρα 7 και 8 του ν. 3029/2002. Σε αντίθετη περίπτωση από 01-07.2015 εντάσσονται στο ΕΤΕΑ λαμβάνοντας υπ’ όψιν τα τεχνικά χαρακτηριστικά της επικουρικής ασφάλισης των ελεύθερων επαγγελματιών. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας καθορίζονται όλα τα σχετικά με την εφαρμογή της παρούσας. Για τους προαναφερόμενους τομείς και κλάδους που μετατρέπονται σε Ν.Π.Ι.Δ. το ποσοστό της εργοδοτικής εισφοράς παραμένει σταθερό ή μειώνεται, χωρίς οποιαδήποτε άμεση ή έμμεση χρηματοδότηση ή παροχή εγγυήσεων από τη Γενική Κυβέρνηση ή άλλες μη ανταποδοτικές πηγές, πέραν των δικών τους πόρων.

Ωστόσο με τη δυνατότητα μετατροπής τους σε ταμεία ιδιωτικού δικαίου (Ν.Π.Ι.Δ), δηλαδή επαγγελματικά ταμεία,  υπάρχουν παγίδες καθώς θα πρέπει να διαθέτουν επαρκή αποθεματικά, σταθερά αυξανόμενα έσοδα και οι συνταξιοδοτήσεις να είναι ελάχιστες για να αποφύγουν μεγάλες περικοπές. Ακόμη και αν αλλάξουν το δημόσιο χαρακτήρα τους, υποχρεώνονται να εφαρμόσουν τα τέσσερα κριτήρια που θα ισχύσουν από το 2015 για τον υπολογισμό όλων των επικουρικών συντάξεων, όπως αυτά περιγράφονται στην παράγραφο 4 του άρθρου 42 του νόμου 4052/12, η οποία  δεν άλλαξε με το πολυνομοσχέδιο,  και αναφέρει ότι τα κριτήρια αυτά που προβλέφθηκαν για να μην υπάρχουν ελλείμματα, έχουν εφαρμογή και στα επικουρικά ταμεία που μετατρέπονται από Δημοσίου σε Ιδιωτικού Δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι από το 2015, είτε πρόκειται για το ΕΤΕΑ είτε για τα Ταμεία των ένστολων (ακόμη και αν γίνουν ιδιωτικού δικαίου) θα έχει εφαρμογή η ανά τρίμηνο οικονομική τους αξιολόγηση και αν υπάρχουν ελλείμματα τότε θα γίνονται μειώσεις. Ενώ για τον υπολογισμό των συντάξεών τους θα μετρούν οι συνολικά καταβαλλόμενες εισφορές. Η διαφορά είναι ότι με την ένταξή τους στο ΕΤΕΑ οι μειώσεις θα είναι μεγαλύτερες, ενώ με την αυτόνομη πορεία τους μπορεί να είναι μικρότερες.

Επίσης στα Ταμεία των ένστολων που δόθηκε μεταβατική περίοδος ως τον Ιούνιο του 2015, για να συνεχίσουν με τη σημερινή τους μορφή, προβλέφθηκε ως προς την καταβολή του εφάπαξ η «ρήτρα αξιόμαχου» η οποία όμως, όπως ανέφεραν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας, είναι δύσκολο να προσδιοριστεί στην πράξη καθώς δεν έχει να κάνει με ένα μετρήσιμο οικονομικό μέγεθος αλλά είναι ποιοτικό στοιχείο που ακόμη και η Αναλογιστική Αρχή στις συσκέψεις που προηγήθηκαν εν όψει κατάθεσης της τελικής τροπολογίας δεν ήξερε τι μπορεί να σημαίνει και πώς μπορεί να εφαρμοστεί . Σε καμία περίπτωση, παρά τις αλλαγές της τελευταίας στιγμής, δε μας ικανοποιεί η παραπάνω εξέλιξη .

            Συνεπώς θα συνεχίσουμε με αμείωτη ένταση το μεγάλο αγώνα που ξεκινήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα ως Προεδρείο, καταβάλλοντας σε καθημερινή βάση τεράστια προσπάθεια, προκειμένου να περισώσουμε κεκτημένα εργασιακά και οικονομικά δικαιώματα διεκδικώντας ταυτόχρονα ένα καλύτερο μέλλον. Επιπλέον πέρα από τις επόμενες συνδικαλιστικές δράσεις και πρωτοβουλίες που θα συναποφασίσουμε με τις υπόλοιπες Ομοσπονδίες των ένστολων, θα κινηθούμε  άμεσα  δικαστικά  διότι, σύμφωνα με τη σχετική έκθεση του Επιστημονικού Συμβουλίου της Βουλής αλλά και την άποψη των Νομικών Συμβούλων των Ομοσπονδιών, υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας  των διατάξεων του άρθρου  221 του πολυνομοσχεδίου (τελική αρίθμηση 220) που αφορά το ΤΕΑΠΑΣΑ. Σε κάθε περίπτωση τελεί υπό έκδοση η προβλεπόμενη Υπουργική Απόφαση, η εκπόνηση της οποίας δεν μας αφήνει αδιάφορους και αποτελεί αντικείμενο νέων παρεμβάσεών μας προς την πολιτική ηγεσία. Το «αξιόμαχο», μένει να αποδειχθεί πώς το εννοεί εν τέλει η Κυβέρνηση. Ως εκ τούτου, βεβιασμένες και αψυχολόγητες ενέργειες, όσον αφορά την ερμηνεία των νέων δεδομένων για τη λήψη αποφάσεων σε προσωπικό επίπεδο, είναι παρακινδυνευμένες.

Συνάδελφοι ,

            Το Προεδρείο της ΠΟΕΥΠΣ αποδεικνύει καθημερινά με πράξεις και αγώνα, σε όλα τα επίπεδα, την τεράστια προσπάθεια που καταβάλλει ασχολούμενο αποκλειστικά και μόνο με τα συνεχόμενα μεγάλα προβλήματα του Κλάδου μας, μέχρι τελικής δικαίωσης .

            Σας ευχαριστούμε  θερμά για τη δυναμική σας  συμμετοχή  στην ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που πραγματοποιήθηκε ενώ παράλληλα σας εφιστούμε την προσοχή ώστε να βρίσκεστε σε αγωνιστική ετοιμότητα και εγρήγορση προκειμένου να συνεχίσουμε με μαζική συμμετοχή το δύσκολο αγώνα που δίνουμε για την οικονομική και εργασιακή επιβίωσή μας.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ………

 

                               Ο  ΠΡΟΕΔΡΟΣ                             Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

                     ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ             ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

Print Friendly, PDF & Email