ΕΥΠΣ Αττικής για τον χαμό του συναδέλφου
10/07/2013
ΕΥΠΣ ΡΟΔΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ:ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ
25/07/2013

ΕΥΠΣ Αττικής: Πρόσθετη εργασία – επιφυλακές.


ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

(Ε.Υ.Π.Σ.Π.Α) – έδρα ΑΘΗΝΑ

Αναγνωρισμένη με την υπ’ αριθμ.4815/98 απόφαση Πρωτοδικείου Αθηνών

Αγίου.Κωνσταντίνου 57   Τ.Κ. 104 37 τηλ.210-5248128 τηλ & fax.210-5246754

e-mail:[email protected]

Αρ.Πρωτ.103

Αθήνα, 15/07/2013

 

 

 

            ΠΡΟΣ: Αρχηγό Πυρ/κού Σώματος

                                                      Αντιστράτηγο κ. Σωτήριο Γεωργακόπουλο

                         ΚΟΙΝ: 1) κ. Διοικητή Π.Δ.Π.Υ. Αττικής 

                                            2) κ. Διοικητή Π.Υ. Δυτικής Αττικής

                          3)  Όλες τις Π.Υ. Αττικής

             4)  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

 

ΘΕΜΑ: «Εφαρμογή πρόσθετης εργασίας και μέτρου των επιφυλακών σε Υπηρεσίες

               και Κλιμάκια της Δυτικής Αττικής»

 

      Κύριε Αρχηγέ,

 

      η Ένωσή μας καταγγέλλει την Διοίκηση Π.Υ. Δυτικής Αττικής,  διότι με την καταστρατήγηση των ισχυουσών διατάξεων για την παροχή της πρόσθετης εργασίας που επιβάλλει, δημιουργεί με παράνομες ενέργειες συνθήκες  συνεχούς σωματικής και ψυχολογικής καταπόνησης των συναδέλφων για προληπτικούς και όχι πραγματικούς λόγους, ενώ διαταράσσουν βάναυσα  την προσωπική και οικογενειακή τους ζωή με συνέπεια όταν εκδηλωθεί πραγματικά πυρκαγιά η πλειονότητα των Πυροσβεστών να αδυνατεί να ανταποκριθεί αποτελεσματικά τα δύσκολα καθήκοντά τους.

     Συγκεκριμένα αναφέρουμε ότι ύστερα από καταγγελίες συναδέλφων που γνωστοποιήθηκαν στην Ένωσή μας, με αφορμή και μόνο τον δείκτη  επικινδυνότητας τέθηκαν σε 24ωρη συνεχόμενη υπηρεσία, χωρίς την θέλησή τους παράνομα, καταχρηστικά και έξω από κάθε έννοια λογικής αλλά και νομιμότητας.

    Οφείλουν να γνωρίζουν όλοι ότι τα στάδια ετοιμότητας που εφαρμόζονται σε σχέση με τον χάρτη επικινδυνότητας που εκδίδεται καθημερινά, δεν επιβάλλει και χρήση του μέτρου της επιφυλακής, καθώς αυτή καλείται για πραγματικά και όχι ενδεχόμενα συμβάντα. Επιπλέον η πρόσθετη εργασία των συναδέλφων (καθορίζεται με τις διαταγές 9459 Φ.105.6/13-3-1987, 19034 Φ.105.6/11-6-1987, 3855 Φ.105.6/31-1-1989 και 18748 Φ.105.6/4-9-1990), ορίζεται για πραγματικά επίσης συμβάντα, όταν προκύψει ανάγκη, ενώ για κανέναν λόγο ο υπάλληλος δεν ορίζεται παρά την θέλησή του. Η εφαρμογή του μέτρου της επιφυλακής και της πρόσθετης εργασίας είναι ξεκάθαρη από τις διατάξεις που ισχύουν και η υποκειμενική ερμηνεία τους από τις Διοικήσεις,  αφορούν τους ίδιους και

 

 

 

 

όχι την  απαρέγκλιτη τήρηση της νομιμότητας και του σεβασμού στην προσπάθεια που καταβάλλουμε όλοι για το καλύτερο αποτέλεσμα στο έργο μας.

     Πρέπει άπαντες να καταλάβουν ότι η εποχή του αποφασίζουμε και διατάσσουμε (χαρακτηριστική η φράση) «βάλτους πρόσθετο και ας κάνουν ότι θέλουν» έχει  τελειώσει.

     Επίσης είναι προφανές ότι το να τίθενται υπάλληλοι σε 48ωρη συνεχόμενη πρόσθετη υπηρεσία παρά την θέλησή τους και την έντονη αντίδρασή τους, στερείται νομιμότητας, δεδομένου ότι δεν υπήρχε κανένα συμβάν σε εξέλιξη.

    Οι ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό σε πολλές Υπηρεσίες και Κλιμάκια, δεν μπορούν να καλυφθούν με ημίμετρα ενώ φέρνουν τον Πυροσβέστη αντιμέτωπο με ενέργειες της Υπηρεσίας που θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια και την υγεία του.

     Κύριε Αρχηγέ, ευελπιστούμε στην άμεση και ουσιαστική παρέμβασή σας για την άμεση πάταξη του φαινομένου του αυταρχισμού που εκδηλώνεται σε κάθε ευκαιρία από ορισμένους Διοικητές, αγνοώντας την προσωπική αξιοπρέπεια και τα εργασιακά δικαιώματα των υπαλλήλων αλλά και χωρίς να λογαριάζουν τον παράγοντα άνθρωπο, παρά τις σαφείς εντολές  σας όπως και την θέση σας, «ότι σέβεστε και εκτιμάτε την προσφορά όλων των υπαλλήλων σας έτσι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει να σεβαστούμε  όλοι αντίστοιχα και τα δικαιώματά τους.

     Η Ε.Υ.Π.Σ.Π. Αττικής δηλώνει με ξεκάθαρο τρόπο ότι δεν υπάρχουν πλέον άλλα περιθώρια ανοχής απέναντι σε κρούσματα αυθαιρεσίας και εκφοβισμού σε βάρος των υπαλλήλων, ακόμα και μελών του Δ.Σ. της Ένωσης με την παρατήρηση του τύπου «μην εμπλέκεστε στον επιχειρησιακό τομέα». Εμπλεκόμαστε και αυτός είναι ο ρόλος μας στην τήρηση της νομιμότητας και την προστασία των συναδέλφων από τέτοιου είδους αυθαιρεσίες και δηλώνουμε πως η ανθρώπινη ζωή δεν είναι επιχείρηση, ότι οποιαδήποτε ενέργεια, απόφαση ή πράξη των ανωτέρων Αξιωματικών – Διοικούντων, δεν διεκδικεί το αλάθητο και ότι κανένας δεν θα μας αφαιρέσει το δικαίωμα της υπεράσπισης των συμφερόντων των μελών της Ένωσής μας με κάθε νόμιμο τρόπο.

 

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Ε.Υ.Π.Σ.Π.ΑΤΤΙΚΗΣ

 

    Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                   Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                             ΨΑΛΤΑΚΟΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email