ΠΟΕΥΠΣ-ΕΑΠΣ: Όχι στην κατεδάφιση του κανονισμού μεταθέσεων.

Κοινή Ανακοίνωση: Προσκλητήριο Αγώνα.
05/08/2014
Οι Ομοσπονδίες για την σημερινή συγκέντρωση.
06/08/2014

ΠΟΕΥΠΣ-ΕΑΠΣ: Όχι στην κατεδάφιση του κανονισμού μεταθέσεων.

Αθήνα 6-8-2014

Συνάδελφοι

Σήμερα το πρωί τα σωματεία μας συμμετείχαν με δυναμισμό και μαχητικότητα στην  κοινή  ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας  ενάντια στην  άδικη και καταστροφική επίθεση, που επιχειρεί η κυβέρνηση με ρυθμίσεις του πολυνομοσχεδίου ενάντια στα ασφαλιστικά μας ταμεία.

Μετά την συγκέντρωση, ακολούθησε πορεία προς το  Υπουργείο Οικονομικών και εν συνεχεία προς τη Βουλή  των Ελλήνων.

Λίγο προς της εισόδου υπήρξε “αστυνομικός φραγμός” με ισχυρές δυνάμεις που απαγόρευσαν την συνέχιση της πορείας, επιτρέποντας μόνο στα Προεδρεία των Σωματείων να περάσουν του φραγμό.

Εξαιτίας του παραπάνω, μόνο τα προεδρεία των σωματείων μας, εν συνεχεία κατευθύνθηκαν προς τις εγκαταστάσεις του Αρχηγείου του Πυροσβεστικού Σώματος, προκειμένου να διαμαρτυρηθούν για τις αιφνιδιαστικές, εν κρυπτώ και κατάφωρα άδικες τελευταίες  τροποποιήσεις του κανονισμού μεταθέσεων του πυροσβεστικού προσωπικού.

Τα προεδρεία είχαν συνάντηση με τον Αρχηγό του Π.Σ. Αντιστράτηγο  κ. Β. Παπαγεωργίου, που του επιδόθηκε σχετικό ψήφισμα διαμαρτυρίας και του εκτέθηκαν οι  κάθετες διαφωνίες σχετικά με τις τελευταίες  ρυθμίσεις που  επί της ουσίας δίνουν την έναρξη των “εργασιών κατεδάφισης” του κανονισμού μεταθέσεων.

Στον κ. Αρχηγό εκφράστηκε η  έντονη δυσαρέσκεια  για την εν κρυπτώ   διαδικασία που ακολουθήθηκε, την ίδια στιγμή που υποτίθεται  είναι σε εξέλιξη σχετική επιτροπή επεξεργασίας για την βελτίωση του κανονισμού, ενέργεια που σαφώς δεν προάγει την εργασιακή ειρήνη στον πυροσβεστικό οργανισμό.

Από τον κ.  Αρχηγό ζητήθηκε η άμεση εισήγηση προς τον κ. Υπουργό Δ.Τ.Π.Π. της άμεσης κατάργησης του σχετικού Π.Δ. και η έναρξη  άμεσα υπεύθυνου και αξιόπιστου διαλόγου για την βελτίωση του κανονισμού μεταθέσεων.                

                                                            Οι Πρόεδροι

                          Δημήτρης Σταθόπουλος              Γιάννης Σταμούλης

 ακολουθεί το ψήφισμα διαμαρτυρίας που επιδόθηκε

 

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΝΩΣΕΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΕΝΩΣΗ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

Aθήνα 6 Αυγούστου 2014

Ψήφισμα διαμαρτυρίας

Εκφράζουμε την έντονη διαμαρτυρία και αγανάκτηση του πυροσβεστικού προσωπικού για την  αιφνίδια, εν κρυπτώ και καταφανώς  άδικη τροποποίηση του κανονισμού μεταθέσεων, με τις ρυθμίσεις του Π.Δ. 93/2014.

Το συγκεκριμένο Π.Δ. συντάχθηκε και προωθήθηκε την ίδια στιγμή που σχετική επιτροπή μελετά την βελτίωση του κανονισμού μεταθέσεων, δείχνοντας ξεκάθαρα πως αντιλαμβάνεται η ηγεσία τις διαδικασίες του διαλόγου και της διαβούλευσης για τα καίρια ζητήματα που απασχολούν το πυροσβεστικό προσωπικό.

Πέρα όμως από την απαράδεκτη αυτή διαδικασία, οι ρυθμίσεις αυτές, είναι το πρώτο σοβαρό πλήγμα στην αξιοκρατία, διαφάνεια και δικαιοσύνη του συστήματος μεταθέσεων, γυρνώντας το εργασιακό μας πλαίσιο δεκαετίες πριν.  

 

  1. 1.Συγκεκριμένα με την παρ, 1 του άρθρου 1 του Π.Δ. 93/2014, επαναφέρεται επί το χείριστο παλαιότερη ρύθμιση, όπου μονοπρόσωπα όργανα της Διοίκησης μπορούν να μετακινούν, ανευ κριτηρίων, αζημίως, για όσο χρόνο και με όποια συχνότητα επιθυμούν, προσωπικό από τις Πυροσβεστικές Υπηρεσίες προς τα διοικητικά υπαγόμενα Πυροσβεστικά Κλιμάκια και αντίστροφα. Το χειρότερο σε αυτή τη ρύθμιση είναι ότι δεν προβλέφθηκε ότι στην εφαρμογή αυτή περιλαμβάνονται και Υπηρεσίες που περιλαμβάνουν Πυροσβεστικά Κλιμάκια που είτε βρίσκονται σε μεγάλη χιλιομετρική απόσπαση, είτε βρίσκονται σε νησιά, με αποτέλεσμα αυτή η «ανευ κριτηρίων μετακίνηση» να μετατρέπεται σε δυσμενή μετάθεση επί της ουσίας.
  2. 2.Με την παρ, 2 του άρθρου 1 του Π.Δ. 93/2014, Αξιωματικοί Γ.Υ. μετατρέπονται μόνο ως προς τη μεταθετότητα σε Αξιωματικούς ειδικής αντιμετώπισης, οι εισαχθέντες συνάδελφοι Αξ/κοι πτυχιούχοι, κατά παρέκκλιση, τοποθετούμενοι ανευ κριτηρίων, ανευ οργανικών θέσεων, σε υπηρεσίες Κ.Υ. και έδρες ΠΕΠΥΔ για τουλάχιστον 5 χρόνια.  Η συγκεκριμένη ρύθμιση αποτελεί πράγματι ρεσιτάλ προχειρότητας, μιας και προσπαθεί να επιλύσει με το πλέον άδικο τρόπο, το ζήτημα των  «διοικητικών αξιωματικών» Το μόνο δικαιολογητικό της «φαστ τρακ» της ρύθμισης η εκ των υστέρων νομιμοποίηση των εξερχομένων της τελευταίας σειράς, όπου  πάλι «κατά παρέκκλιση» τοποθετήθηκαν όλοι στην Αττική.
  3. 3.Με το τελευταίο εδάφιο του άρθρου 1 του Π.Δ. 93/2014, ορίζεται μια «καινοφανή σύλληψη της μεταθετότητας» αφού προβλέπεται ότι οι νεοεξερχόμενοι από την Σχολή Πυροσβεστών διατίθεναι στην ΠΕΠΥΔ Αττικής και στη συνέχεια τοποθετούνται σε υπηρεσίες. Μόνο που η ρύθμιση «παρέλειψε» να προκαθορίσει τον χρόνο της διάθεσης, δίνοντας τη δυνατότητα της μετατροπής της «διάθεσης» σε μετάθεση.
  4. 4.Με την παρ, 1 του άρθρου 2 του Π.Δ. 93/2014 αυξάνεται 100% ο χρόνος της απόσπασης για υπηρεσιακούς λόγους, με συνακόλουθο την ανάλογη αύξηση της επιβάρυνσης του συναδέλφου, ειδικά  στη σημερινή δύσκολη συγκυρία.
  5. 5.
  6. 6.Με την παρ, 4 του άρθρου 2 του Π.Δ. 93/2014, χωρίς καμία μελέτη, με «πυροσβεστικό τρόπο» γίνεται ενιαιοποίση πόλεων και Πυροσβεστικών Υπηρεσιών, ως πρώτο βήμα μέχρι να θεωρηθεί όλη η χώρα ως μια πόλη και να επανέλθει το σύστημα των μεταθέσεων, εκεί που ήταν προ ετών «ο πυροσβεστικός υπάλληλος μετατίθεται για τις ανάγκες της υπηρεσίας, όπου, όταν και για όσο θέλει η υπηρεσία»

 

 Οι παραπάνω διατάξεις κλονίζουν το αίσθημα δικαίου, διαφάνειας της εργασιακής πυροσβεστικής ζωής, εισάγουν ρυθμίσεις που πλήττουν καίρια την οικογενειακή  ζωή των συναδέλφων.

Σε  μια τέτοια δύσκολη οικονομική συγκυρία με τον Πυροσβέστη σκληρά δοκιμαζόμενο από την μνημονιακή μέγγενη, οι ρυθμίσεις αυτές  είναι διπλά σκληρές και καταφανώς άδικες.

Δεν αξίζει στην επαγγελματική προσφορά και ευσυνηδησία  του πυροσβεστικού προσωπικού τέτοια αντιμετώπιση.

Καλούμε τον κ. Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, να προστατέψει την εργασιακή ειρήνη στο εσωτερικό του οργανισμού μας, ειδικά αυτή την ώρα που το συνδικαλιστικό μας κίνημα δίνει σκληρό αγώνα στα υπόλοιπα μέτωπα και να εισηγηθεί άμεσα την κατάργηση αυτών των διατάξεων.

Καλούμε τον νέο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, ο οποίος προφανώς δεν είχε πλήρη εικόνα των εργασιακών και υπηρεσιακών ζητημάτων  του Π.Σ. να αποκαταστήσει την αδικία που συντελέστηκε με τις προαναφερόμενες ρυθμίσεις, να τις αποσύρει άμεσα και να εποπτεύσει διαδικασιών διαλόγου και δημόσιας διαβούλευσης για την πραγματική και δίκαιη και αξιοκρατική βελτίωση του θεσμικού πλαισίου του κανονισμού μεταθέσεων του πυροσβεστικού προσωπικού.

Για τα Δ.Σ της ΠΟΕΥΠΣ και ΕΑΠΣ

Οι Πρόεδροι

Δημήτρης Σταθόπουλος              Γιάννης Σταμούλης

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ του Α.Π.Σ.

Συνάντηση με τα προεδρεία των συνδικαλιστικών φορέων που Π.Σ. ( Ε.Α.Π.Σ. και Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ) είχε στις 6 Αυγούστου ο Αρχηγός του Π.Σ. Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Παπαγεωργίου.

Ο Αρχηγός του Π.Σ. παρέλαβε ψήφισμα διαμαρτυρίας για τις τελευταίες αλλαγές στον κανονισμό μεταθέσεων, το οποίο δεσμεύτηκε και θα μεταφέρει στην Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη.

 

 

Print Friendly, PDF & Email