Αντιπυρική περίοδος 2013:Μεγάλες ελλείψεις ακόμη μία χρονιά..

ΕΥΠΣ Κ.Μ. Συνάντηση Προεδρείου με βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ.
08/05/2013
Διευκρινήσεις σχετικά με τις βεβαιώσεις αποδοχών έτους 2012.
13/05/2013

Αντιπυρική περίοδος 2013:Μεγάλες ελλείψεις ακόμη μία χρονιά..

titlos poeyps


Αρ. Πρωτ.: 163                                     Αθήνα  13/05/2013                                                         

                                                           ΠΡΟΣ: Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του

                                                                        Πολίτη κ. Δένδια Νικόλαο

                                                           ΚΟΙΝ: Γ. Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας 

                                                                       κ. Γεωργιάδη Πάτροκλο

                                                                       Αρχηγό Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστράτηγο

                                                                       κ. Γεωργακόπουλο Σωτήριο

                                                                       Πρωτοβάθμιες Ενώσεις – μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.  

 

                                    ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟΣ ΕΤΟΥΣ 2013:

                    ΜΕΓΑΛΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΓΙΑ ΜΙΑ ΑΚΟΜΑ ΧΡΟΝΙΑ ΚΑΙ

                    ΑΚΟΜΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟΙ ΟΙ ΦΟΒΟΙ ΓΙΑ ΤΑ ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ!!

                                 

       Έχουμε ήδη εισέλθει στην φετινή αντιπυρική περίοδο με τις προβλέψεις των ειδικών να κάνουν λόγο για μια από τις θερμότερες θερινές περιόδους των τελευταίων ετών με κύριο χαρακτηριστικό τους παρατεταμένους καύσωνες. Παρόλο αυτά η προετοιμασία για την αντιμετώπισή της παρουσιάζει για μια ακόμα φορά μεγάλες ελλείψεις τόσο σε έμψυχο δυναμικό όσο και στον μηχανολογικό εξοπλισμό, εξαιτίας των συνεχών περικοπών των δράσεων του Π.Σ. Δυστυχώς για μια ακόμα φορά ο μηχανισμός αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών της χώρας, θα στηριχτεί στην επαγγελματική επάρκεια του ουσιαστικά περιορισμένου και ηθικά καταρρακωμένου πυροσβεστικού προσωπικού, που θα κληθεί και πάλι προσφέροντας ατελείωτες ώρες υπερεργασίας και περίσσευμα φιλότιμου που πάντα διέθετε και επιδείκνυε με τον χαρακτηριστικότερο τρόπο!

      Το πυροσβεστικό προσωπικό καλείται πάλι να ανταπεξέλθει αποτρέποντας την περαιτέρω καταστροφή του ήδη λαβωμένου δασικού μας πλούτου κάτω από το βάρος μεγάλων και ανεπίλυτων προβλημάτων και με τα δεδομένα να είναι πλέον δραματικά:

      Με τις πιστώσεις για τις δραστηριότητες του Π.Σ. να έχουν υποστεί περικοπές κατά 25% σε σχέση με το περυσινό τους ύψος.

      Με τα κενά στο μόνιμο προσωπικό διαρκώς να μεγαλώνουν λόγω της αποστρατείας πολλών συναδέλφων, που βλέπουν το μέλλον να προδιαγράφεται δυσοίωνο από τις συντελούμενες ισοπεδωτικές αλλαγές στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό καθεστώς.

      Με το προσωπικό των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, να αντιμετωπίζει τεράστια προβλήματα ομαλής ενσωμάτωσης και ουσιαστικής προσφοράς στο Π.Σ., αφού οι εργασιακές δυνατότητες τους είναι περιορισμένες εξαιτίας και εδώ των οικονομικών δυσχερειών.

      Με τον στόλο των πυροσβεστικών οχημάτων, να παρουσιάζεται πλέον γερασμένος, αφού οι αριθμοί μιλούν από μόνοι τους:

      Από τα 1.700 περίπου οχήματα που διαθέτει το Π.Σ., τα 1.245 από αυτά είναι από 10 έως 30 ετών και άνω, ενώ μόνο τα 415 είναι έως και 10 ετών!

      Σε αυτό το στοιχείο προστίθεται βεβαίως και η κατάσταση των ελαστικών των οχημάτων, προμήθεια των οποίων δεν έχει υπάρξει από το έτος 2007 και έκτοτε, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια κατά πρώτο λόγο του προσωπικού μας αλλά και την γενικότερη αποτελεσματική τους λειτουργία στην αντιμετώπιση των δασικών συμβάντων!

     Με τον εναέριο στόλο να χαρακτηρίζεται επίσης γερασμένος, αφού από τα 21 αεροσκάφη τύπου Canadair, μόνο τα 8 είναι σύγχρονης τεχνολογίας ενώ τα υπόλοιπα 13, τα CL 215, μετρούν πάνω από 23 χρόνια ζωής με αποτέλεσμα να καθηλώνονται συχνά εξαιτίας μηχανικών βλαβών ή ακόμα και των υψηλών θερμοκρασιών! Μετά από όλα αυτά αποτελεί ζητούμενο ο αριθμός των  αεροσκαφών που θα βρίσκονται σε επιχειρησιακή ετοιμότητα την εφετινή αντιπυρική περίοδο! Το ίδιο ισχύει και για την ετοιμότητα των πυροσβεστικών ελικοπτέρων και τον ακριβή αριθμό των μισθωμένων από αυτά, ενώ αν και έχουν τεθεί μετά από 4 χρόνια σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα τα 5 ιδιόκτητα ελικόπτερα του Π.Σ., δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα η εκπαίδευση των πιλότων τους.

      Οι παραπάνω ελλείψεις όπως περιγράφηκαν προοιωνίζουν ένα πολύ δύσκολο καλοκαίρι, ενώ υπογραμμίζουν με έντονο τρόπο για μια ακόμα φορά, ότι το ζήτημα της προστασίας του φυσικού μας πλούτου, ζήτημα εθνικής σημασίας και ως τέτοιο οφείλει η πολιτεία να το αντιμετωπίσει, πλήττεται άμεσα από τις επιταγές των μνημονιακών πολιτικών και την λογική της δευτερεύουσας μάλλον αντιμετώπισής του!

     Είμαστε και εμείς με την σειρά μας υποχρεωμένοι να κρούσουμε των κώδωνα του κινδύνου επερχόμενων μεγάλων καταστροφών, αφού το φιλότιμο του έλληνα πυροσβέστη σίγουρα δεν είναι αρκετό να αντιμετωπίσει τα κενά και τις ελλείψεις του μηχανισμού δασοπυρόσβεσης της χώρας, που φοβούμαστε ότι για μια ακόμα χρονιά θα αποκαλυφτούν σε βάρος του εναπομείναντος δασικού μας πλούτου.

             

Για το Δ.Σ. της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

    Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ                                                  Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ

ΓΙΑΝΝΟΥΛΗΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                               ΑΘΑΝΑΤΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ


ΚΑΤΕΒΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΧΕΙΟ ΣΕ ΜΟΡΦΗ PDF

Print Friendly, PDF & Email