Αναμενόμενες εξελίξεις για την ειδική εισφορά 1% υπέρ πρ. Τ.Π.Δ.Υ.

Τροποποίηση διαδικασίας εκλογής αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια  Μεταθέσεων του Π.Σ. – Ηλεκτρονική ψηφοφορία.
25/08/2022
Αγωνιστικό κάλεσμα για την Δ.Ε.Θ.  την 9η Σεπτεμβρίου, ώρα 18.00 στον Λευκό Πύργο Θεσσαλονίκης.
29/08/2022

Αναμενόμενες εξελίξεις για την ειδική εισφορά 1% υπέρ πρ. Τ.Π.Δ.Υ.

 

Αρ.Πρωτ.: 74

Αθήνα, 26.08.2022

                                                                                                                                                                                                    

                                                                                             ΠΡΟΣ:     Πρωτοβάθμιες Ενώσεις 

                                                                                                             Μέλη της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

                                                                                    ΚΟΙΝ: 1)  Υπουργό Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής

                                                                                                    Προστασίας κ. Χρήστο Στυλιανίδη

                                                                                               2)  Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας

                                                                                                    κ. Ευάγγελο Τουρνά

                                                                                             3)  Αρχηγό Π.Σ. Αντιστράτηγο κ. Αλέξιο Ράπανο

 

 

ΘΕΜΑ : «Αναμενόμενες εξελίξεις για την ειδική εισφορά 1% υπέρ πρ. Τ.Π.Δ.Υ..»

 

 1. Υστέρα από πρωτοσέλιδα μεγάλων εφημερίδων που κυκλοφορούν τις τελευταίες ημέρες, με ιδιαίτερη χαρά διαπιστώνουμε ότι προωθείται από την κυβέρνηση η κατάργηση της ειδικής εισφοράς 1% υπέρ Τ.Π.Δ.Υ από τις αρχές του έτους 2023, ή η προσμέτρηση αυτής στο εφάπαξ, καθώς η Ομοσπονδία μας πρωτοστατεί στον αγώνα επίλυσης του εν λόγω θέματος.
 2. Όπως είναι γνωστό, το οικονομικό επιτελείο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ. εντόπισε και ανέδειξε το θέμα της παρακράτησης της ειδικής εισφοράς 1% που παρακρατείται υπέρ Τ.Π.Δ.Υ., η οποία θεσπίστηκε με μνημονικό νόμο το έτος 2011, είχε προσωρινό χαρακτήρα με σκοπό να στηριχτεί οικονομικά το Τ.Π.Δ.Υ. την εποχή εκείνη και παρόλο που έχει παρέλθει πάνω από μία δεκαετία, εξακολουθεί να ισχύει παίρνοντας μορφή τακτικής κράτησης, η οποία όμως όπως διαπιστώθηκε δεν προσμετρείται στο εφάπαξ βοήθημα και στην ατομική μερίδα του ασφαλισμένου, κατά παρέκκλιση των οριζόμενων στον  ν.4387/2016.
 3. Για τους Πυροσβεστικούς Υπαλλήλους το όφελος που εκτιμάται ότι θα επέλθει με την προσμέτρηση της εισφοράς αυτής στο εφάπαξ κυμαίνεται από 2.500 –000 Euro, ενώ με την κατάργηση της το οικονομικό όφελος στο εισόδημα των υπαλλήλων εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 220 έως 500 Euro ετησίως.
 4. Η Ομοσπονδία μας είναι η μοναδική από όλες της συνδικαλιστικές οργανώσεις του Δημοσίου Τομέα, που εντόπισε το θέμα και έκανε ενέργειες για  προσμέτρηση της εισφοράς αυτής στο εφάπαξ βοήθημα του Τ.Π.Δ.Υ. ή την  κατάργησή της.  Σταχυολογώντας αυτές σας αναφέρουμε τις σημαντικότερες εκ των ενεργειών τις οποίες έκανε  η Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.:
 • Απέστειλε σχετική επιστολή στην Α.Δ.Ε.Δ.Υ. για να την ανάδειξη του θέματος σε επίπεδο του συνόλου των Δημοσίων Υπάλληλων.
 • Απέστειλε σχετική επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ιωάννη Βρούτση με την οποία έθεσε στην γνώση του Υπουργού το θέμα.
 • Παράλληλα, συγκρότησε ομάδα δράσης αποτελούμενη από επιλεγμένους συναδέλφους, οι οποίοι υπέβαλαν ατομικά αιτήματα στο Τ.Π.Δ.Υ., προκείμενου να ξεκινήσει έναρξη των αξιώσεων, με σκοπό την έναρξη πιλοτικής δίκης κατά του Ταμείου, αφού διαπιστώθηκαν νομικά κενά στην σχετική εγκύκλιο που ερμηνεύει το θέμα.
 • Ύστερα από την αρνητική  απάντηση του Τ.Π.Δ.Υ. σε όλους τους συναδέλφους, το οικονομικό επιτελείο της Ομοσπονδίας, σε συνεργασία με τον Νομικό της Σύμβουλο, συνέταξαν ενστάσεις οι οποίες υποβλήθηκαν στην αρμόδια Διοικούσα Επιτροπή του Ε-ΕΦΚΑ, στην εξέταση των οποίων παρέστη υποστηρικτικά  πέραν των συναδέλφων και ο Νομικός Σύμβουλος της Ομοσπονδίας.
 • Μετά την αρνητική έκβαση των ενστάσεων, ασκήθηκαν ατομικές προσφυγές στα αρμόδια δικαστήρια (έναρξη πιλοτικής δίκης).
 • Παράλληλα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Υποδιοικητή του Ε-ΕΦΚΑ κ. Νικόλαο Παγώνη, στην οποία αναδείχτηκε το θέμα και υποβλήθηκε σχετική αναλυτική επιστολή τεκμηρίωσης του θέματος με συγκεκριμένες προτάσεις.
 • Τέλος, απεστάλη όμοια επιστολή στον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Κωστή Χατζηδάκη, με την οποία τέθηκε το θέμα εκ νέου.
 1. Συνάδελφοι, από την πρώτη στιγμή που εντοπίσαμε το θέμα κάναμε ενέργειες, παρόλο που το θέμα της εισφοράς 1% υπέρ Τ.Π.Δ.Υ. δεν αφορά μόνο τους Υπάλληλους του Πυροσβεστικού Σώματος, αλλά αφορά όλο τον Δημόσιο Τομέα. Σε περίπτωση θετικής εξέλιξης, που όπως φαίνεται ότι θα υπάρξει, σύμφωνα με τα συνεχόμενα δημοσιεύματα στον τύπο, θα αποδειχτεί ότι τίποτα δεν χαρίζεται, αλλά κερδίζεται με αγώνες, ορθή τεκμηρίωση και  στοχευόμενες δράσεις.
 2. Σε κάθε περίπτωση η Ομοσπονδία μας δεν θα παραιτηθεί των αγωγών – προσφυγών που έχει καταθέσει εάν δεν διασφαλιστεί η θετική εξέλιξη του θέματος.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της  Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

      Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                     Ο ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                     ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Print Friendly, PDF & Email