Συνάντηση με την Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Διώκεται η ελευθερία του λόγου.
23/11/2018
Ενημέρωση για την ημερομηνία καταβολής των αναδρομικών
07/12/2018

Συνάντηση με την Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη.

Αρ.Πρωτ.241

Αθήνα, 05.11.2018

 

ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

                                                                                                             ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

 

ΘΕΜΑ: «Συνάντηση με την Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη».

 

Πραγματοποιήθηκε στις 04.12.2018 συνάντηση με την Αν. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη κα. Όλγα Γεροβασίλη, προκειμένου να την ενημερώσουμε εκτενώς για τα αιτήματά μας, υποβάλλοντας αναλυτικό Υπόμνημα με τις προτεραιότητες που έχουμε ως Ομοσπονδία καταθέτοντας, σειρά προτάσεων για όλα τα μεγάλα και μικρά προβλήματα του προσωπικού.

Η κυρία Υπουργός έδωσε τις παρακάτω απαντήσεις στα θέματα που της τέθηκαν.

 • Για την καταβολή των οφειλόμενων αναδρομικών του 50%, μας ενημέρωσε ότι θα πραγματοποιηθεί πριν τις εορτές των Χριστουγέννων και στο ποσό θα λαμβάνεται υπόψη τυχόν υπηρεσιακές μεταβολές που έχουν μισθολογικές συνέπειες και θα υπόκειται σε παρακράτηση φόρου 20% και θα φορολογηθεί στο έτος 2018. Εκτίμησή μας για πιθανή ημερομηνία είναι ότι εάν δεν προλάβουν τις διαδικασίες μέχρι τις 14.12.2018 θα δοθούν υποχρεωτικά στις 24.12.2018 μαζί με την μισθοδοσία.
 • Για το Βαθμολόγιο μας ενημέρωσε ότι καταλαβαίνει την αναγκαιότητα του αιτήματός μας, θα δώσει εντολή να προχωρήσουν οι διαδικασίες, είναι και στις προτεραιότητες του Α.Π.Σ., αυτή την στιγμή όμως δεν μπορεί να δεσμευτεί για κάτι και θα μας ενημερώσει τέλη Ιανουαρίου.
 • Για την Αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως Επικίνδυνο και Ανθυγιεινό καταθέσαμε την Μελέτη της Ομοσπονδίας, είναι ένα διαχρονικό αίτημα, δεν είναι όμως μόνο δικό της θέμα και θα περιμένουμε την απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής.
 • Για την αύξηση των προσλήψεων στο Πυροσβεστικό Σώμα μας απάντησε ότι θα κινηθούμε στην λογική της ομογενοποίησης. Σ΄αυτή την κατεύθυνση το ωράριο των εποχικών και πενταετών Πυροσβεστών εναρμονίζεται με το ωράριο του μόνιμου προσωπικού. Χρειάζεται αύξηση της δύναμης του Πυροσβεστικού Σώματος και περισσότερες προσλήψεις οι οποίες αρχικά θα καλυφθούν από τους πίνακες των επιλαχόντων παλιότερων διαγωνισμών. Εξετάζεται η εισαγωγή περισσότερων Πυροσβεστών μέσω των πανελληνίων εξετάσεων και ενδιάμεσα όσοι από τους πενταετείς πληρούν τις προϋποθέσεις θα μονιμοποιούνται.
 • Για την προκήρυξη Σχολής Αρχιπυροσβεστών, ότι είναι στις σκέψεις της και θα ζητήσει την μεθοδολογία και την εισήγηση του Αρχηγείου προκειμένου να αρχίσουν οι διεργασίες και θα μας ενημερώσει τον Ιανουάριο.
 • Για τον Κανονισμό Μεταθέσεων, αυτή την στιγμή βρίσκεται στην τελική επεξεργασία με στόχο την διαμόρφωση ενός σύγχρονου θεσμικού πλαισίου που θα αφορά τις μεταθέσεις των Πυροσβεστών, έχοντας ως γνώμονα την αξιοκρατία και την πλήρη διαφάνεια. Όταν ολοκληρωθεί η διαδικασία από το Αρχηγείο, θα είστε οι πρώτοι που θα πάρετε το σχέδιο Π.Δ. προκειμένου να κάνετε τις προτάσεις σας.
 • Για την αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας, ότι προχωρά με εντατικούς ρυθμούς ο καθορισμός του νέου θεσμικού πλαισίου για την μαζική αναβάθμιση της Πολιτικής Προστασίας στα πρότυπα των πλέον σύγχρονων συστημάτων σε διεθνές επίπεδο. Θα υπάρχει ευρεία διαβούλευση και ότι το Πυροσβεστικό Σώμα είναι ανάγκη και θα πρέπει να αναβαθμιστεί και να αναδιοργανωθεί με γοργούς ρυθμούς, θα εξαλειφθούν οι επιπλοκές και οι αρρυθμίες σε σχέση με τους υπόλοιπους φορείς που εμπλέκονται με κυριότερο θέμα της επίλυσης της ευθύνης του επικεφαλής των επιχειρήσεων.
 • Για τις υπηρεσιακές ταυτότητες, ότι περιμένει την τελική εισήγηση του Αρχηγείου και ότι θα δρομολογηθεί άμεσα λύση.
 • Για την ελεύθερη μετακίνηση των Πυροσβεστών στα Μ.Μ.Μ., μας διευκρίνισε ότι αυτή την στιγμή είναι στην τελική συνεννόηση, προκειμένου να ακολουθήσει Διαταγή του Α.Π.Σ. ύστερα από σχετική οδηγία του Ο.Α.Σ.Α. η οποία θα γνωστοποιεί στους συναδέλφους την διαδικασία, την οποία θα πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να προμηθευτούν τις κάρτες επιβίβασης.
 • Για την επέκταση της μάχιμης πενταετίας, για όλο το Πυροσβεστικό προσωπικό προς συμπλήρωση του συντάξιμου χρόνου, αποδέχτηκε την πρότασή μας να συμβάλλει με την ισχύ της θέσης, προκειμένου να προωθήσει την πρότασή μας στην καθ΄ύλην αρμόδια Υπουργό Εργασίας για νομοθετική ρύθμιση που θα επιλύει το ζήτημα της επέκτασης των Υπηρεσιών που αποτελούν μάχιμες μονάδες(Ε.Μ.Α.Κ. ,Δ.Α.Ε.Ε.,Υ.Μ.Π.Σ. κλπ).
 • Για την χορήγηση εφάπαξ βοηθήματος στους μετόχους του ΤΠΥΠΣ του ΤΕΑΠΑΣΑ μας ενημέρωσε ότι από την στιγμή που το δικαιούται οι Αστυνομία, είναι θετική και θα ζητήσει εκτός από την δική μας πρόταση που καταθέσαμε και την πρόταση του Α.Π.Σ.
 • Για τις συντάξεις χηρείας ότι εάν και δεν είναι δικιά της αρμοδιότητα, υπάρχει πρόθεση από την Κυβέρνηση να γίνει διόρθωση σε αυτή την αδικία.
 • Για την αναπροσαρμογή και απόδοση των ποινών είναι θετική και θα ζητήσει εκτός από την δική μας πρόταση που καταθέσαμε και την πρόταση του Α.Π.Σ. και θα μας απαντήσει άμεσα.
 • Για την Υγεία και Ασφάλεια δεν έχει λάβει το Σχέδιο Π.Δ. για να το συνεκτιμήσει.
 • Για την επιχείρηση φίμωσης και ποινικοποίησης του συνδικαλισμού με πειθαρχικές διώξεις ή μετακινήσεις, θα ζητήσει περαιτέρω διευκρινίσεις από το Αρχηγείο.

Τέλος η κα Υπουργός ανέφερε χαρακτηριστικά ότι επιδίωξη της είναι η ενίσχυση του ανθρώπινου δυναμικού και του εξοπλισμού του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ παράλληλα έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες για την άρση των αδικιών του παρελθόντος και σκοπός της είναι το Π.Σ. να είναι κατάλληλα προετοιμασμένο για την νέα αντιπυρική περίοδο.

Η Ομοσπονδία μας θα παρακολουθήσει την εξέλιξη και την πορεία των ζητημάτων που θέσαμε υπόψη της κας Υπουργού και αναμένουμε στη νέα συνάντηση που θα έχουμε, να αξιολογήσουμε τα νέα δεδομένα και το σημείο που βρίσκεται η πορεία επίλυσης των αιτημάτων μας.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΗΣ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

         Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                            Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                                                 ΛΑΥΡΑΝΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Print Friendly, PDF & Email