Καταγγελία κατά της πιλοτικής εφαρμογής 16ωρου ως ωράριο εργασίας

Αναγνώριση μάχιμης πενταετίας
30/04/2012
Γενική συνέλευση Ε.Υ.Π.Σ. Κεν. Μακεδονίας
15/05/2012

Καταγγελία κατά της πιλοτικής εφαρμογής 16ωρου ως ωράριο εργασίας

Αθήνα, 27/04/2012

 

Αρ.Πρωτ.103                                    ΠΡΟΣ: Αρχηγό Πυρ/κού Σώματος

                                                                      κ. Παναγιώτη Μπονάτσο, Αντιστράτηγο                              

                                                            

                                                         ΚΟΙΝ: 1. Υπουργό Προστασίας του Πολίτη

                                                                         κ. Χρυσοχοίδη Μιχάλη            

                                                                    2. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

                                                                         κ. Όθωνα Εμμανουήλ

                                                                    3. Υφυπουργό Προστασίας του Πολίτη

                                                                         κ.Οικονόμου Ελευθέριο

                                                                     4. Πρωτοβάθμιες Ενώσεις – μέλη Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

                                                  

              

                 ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΠΙΛΟΤΙΚΗΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗΣ 16ΩΡΟΥ ΩΣ      

                                                           ΩΡΑΡΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ  

 

   Κύριε Αρχηγέ, έκπληκτοι πληροφορηθήκαμε την αιφνιδιαστική εξέλιξη για την πιλοτική εφαρμογή 16ωρου ως ωραρίου εργασίας σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς των Αθηνών!

   Ειλικρινά αναρωτιόμαστε ποιος είναι ο ιθύνων νους τέτοιων σκέψεων και προθέσεων και τι σκοπούς εξυπηρετούν τέτοιου είδους ενέργειες, που καταφανώς αντιβαίνουν την ισχύουσα εργατική μας νομοθεσία, την ώρα που το Π.Σ. διαρκώς βάλλεται και συρρικνώνεται, με τελευταία ενέργεια την κατάργηση των 4.000 οργανικών θέσεων και την ταυτόχρονη πρόσληψη νέας γενιάς συμβασιούχων, γεγονός που αποτελεί την ύψιστη προσπάθεια πλήρους υποβάθμισης ενός Σώματος που αποτελούσε και συνεχίζει ακόμα, όχι για πολύ φοβούμαστε, να αποτελεί τον κορυφαίο θεσμό στην συνείδηση του Έλληνα πολίτη!

   Στην τελευταία μας συνάντηση είχαμε λάβει την διαβεβαίωση σας, ότι μετά το έγγραφο που είχατε αποστείλει στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για δυνατότητα εφαρμογής ωραρίων στις Υπηρεσίες σύμφωνα με τις λειτουργικές τους ανάγκες και βεβαίως την σύμφωνη γνώμη συναδέλφων και διοίκησης αυτών, θα υπήρξε άμεση ενημέρωση για οποιαδήποτε εξέλιξη, με νέα συνάντησή μας. Αντί όμως μιας τέτοιας εξέλιξης και λίγες ημέρες πρίν εισέλθουμε και επίσημα στην φετινή αντιπυρική περίοδο, ερήμην μας και με τρόπο αιφνιδιαστικό και απροκάλυπτο, διακρίνονται προθέσεις εφαρμογής παράνομων αποφάσεων σε συνέχεια των απαράδεκτων και προκλητικών ενεργειών του προηγούμενου Αρχηγού του Π.Σ. , ο οποίος μοίραζε προφορικά 24ωρα κατά το δοκούν!

     Κύριε Αρχηγέ, επειδή το θέμα του ωραρίου επηρεάζει άμεσα τις ζωές όλων των συναδέλφων κατά απόλυτο τρόπο, θεωρούμε τουλάχιστον επικίνδυνο, σε σημείο που να μας προκαλεί καχύποπτα ερωτήματα, το σκηνικό «θεάτρου» που εξελίσσεται εδώ και καιρό και έχει σαν αποτέλεσμα την πλήρη σύγχυση, τον αναβρασμό και την έντονη αγανάκτηση πολλών συναδέλφων.

 

     Οι διαρκείς πειραματισμοί και οι πιλοτικές εφαρμογές διαφόρων ωραρίων ας σταματήσουν επιτέλους και το Α.Π.Σ. να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο των προθέσεων του με σαφήνεια, αφήνοντας κατά μέρος τις συνεχείς ακροβασίες και τους τακτικισμούς που έχουν σαν συνέπεια την διάλυση της εργασιακής μας συνοχής και την υπονόμευση του λειτουργήματός μας.

 

     Φαίνεται ότι στο πίσω μέρος του μυαλού κάποιων εξυφαίνονται σενάρια πλήρους ευθυγράμμισης θεμάτων όπως του ωραρίου, των μονίμων πυροσβεστών με αυτά των πενταετών πυροσβεστών, προσπαθώντας να επιβάλλουν αιφνιδιαστικά και άλλες παράνομες αντεργατικές ρυθμίσεις! Τους διαμηνύουμε ότι θα παραμείνουν και μόνο σενάρια!

 

     Θέση μας που θα διαφυλαχτεί μέχρι κεραίας, είναι η πλήρης εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με ταυτόχρονη επαναθεσμοθέτηση του 24ωρου ως σταθερό ωράριο εργασίας σε όσες Υπηρεσίες υπάρχουν λειτουργικές ανάγκες και πάντα με την σύμφωνη γνώμη συναδέλφων και Διοίκησης αυτών.

 

     Κύριε Αρχηγέ, το 16ωρο ως ωράριο εργασίας δεν υφίσταται και δεν αναφέρεται σε κανένα σημείο της εργατικής μας νομοθεσίας. Έχοντας ήδη και εσείς ως εμπειρία την προηγούμενη αποτυχημένη προσπάθεια εφαρμογής του 12ωρου ως ωραρίου εργασίας, ζητάμε:

 

     Την άμεση άρση της παράνομης προφορικής Διαταγής για πιλοτική εφαρμογή του 16ώρου από 01-05-2012 σε Πυροσβεστικούς Σταθμούς των Αθηνών και την εφαρμογή της εργατικής νομοθεσίας με επαναθεσμοθέτηση του 24ωρου και κατάργηση του 12ώρου (Π.Δ. 55/2010). Σε κάθε άλλη περίπτωση η Ομοσπονδία θα βρεθεί απέναντί σας με κάθε μέσο που διαθέτει.

 

   Οι ζωές των συναδέλφων δεν επιδέχονται πλέον άλλους πειραματισμούς, απαιτούμε λύση εδώ και τώρα για το θέμα αυτό με νομοθετική ρύθμιση και διάλογο μαζί μας, καθώς θεωρούμε οι λύσεις των προβλημάτων για να αποτελούν και «συνταγές επιτυχίας», που σημαίνει για εμάς εργασιακή ηρεμία αλλά και εύρυθμη λειτουργία των Υπηρεσιών του Σώματος, προϋποθέτουν την συναίνεση και την ομοψυχία όλου του πυροσβεστικού προσωπικού και όχι τον διχασμό του!

 

    

 

 

 

      

 

 

 

   Για το Δ.Σ. Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

Ο Γεν. Γραμματέας                                                  Ο Πρόεδρος

 

                 Γιαννούλης Δημήτριος                                          Αθάνατος Νικόλαος


Print Friendly, PDF & Email