Κοινή Ανακοίνωση Ομοσπονδιών
13/07/2012
Εξώδικο για την μη καταβολή της εκλογικής αποζημίωσης
30/07/2012

Συνάντηση των Ομοσπονδιών με τον κ. Δένδια

 

Αθήνα 26 Ιουλίου 2012
Αρ. Πρωτ.: 605/9/66α

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

 

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα 26-7-2012 συνάντηση των Προεδρείων των Ομοσπονδιών μας με το νέο Υπουργό Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαο Δένδια.
Από τους εκπροσώπους των Ομοσπονδιών έγινε αναφορά στην επιτακτική ανάγκη στήριξης της αποστολής των εργαζομένων στα Σώματα Ασφαλείας στην οριακή κατάσταση που βιώνουμε ως χώρα και την αναγνώριση επιτέλους της προσφοράς των ένστολων, με την θεσμική και εργασιακή τους θωράκιση αλλά και την MH περαιτέρω μείωση των γλίσχρων αποδοχών τους σύμφωνα με τις δεσμεύσεις του κ. Πρωθυπουργού, τονίζοντας για μια ακόμη φορά ότι οι ένστολοι δεν αντέχουν άλλες περικοπές.
Επισημάνθηκε χωρίς υπερβολές και μεγαλοποιήσεις ότι οι συνάδελφοι ουσιαστικά υποφέρουν τόσο από την τεράστια πίεση για την ανταπόκριση στην αποστολή τους με τις τεράστιες δυσλειτουργίες των Υπηρεσιών τους, όσο και από το ότι δεν μπορούν να τα βγάλουν πέρα οικονομικά. Δυστυχώς αυξάνονται οι νεκροί κατά τη διάρκεια του καθήκοντος και οι καθημερινοί τραυματισμοί λαμβάνουν ανησυχητικές διαστάσεις πράγμα που απαιτεί την άμεση λήψη μέτρων για την αποτροπή των αιτιών που οδηγούν σ’ αυτές τις άσχημες καταλήξεις.   Στον κ. Υπουργό παραδόθηκαν τα καταγεγραμμένα κοινά αιτήματα των Ομοσπονδιών μας που αναφέρονται στα εξής:

SΤOP στις περικοπές. Δεν αντέχουμε άλλο

→ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ – Αναγνώριση του επαγγέλματός μας ως επικίνδυνου και ανθυγιεινού.
→ Προστασία του πενιχρού εισοδήματός μας.
→ Εφαρμογή των όρων Υγιεινής και Ασφάλειας.
→ Πραγματική αναδιάρθρωση των Υπηρεσιών με κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων.
→ Αναβάθμιση της εκπαίδευσης και των Σχολών μας.
→ Αναθεώρηση του ισχύοντος συστήματος κρίσεων – προαγωγών.
→ Η βιωσιμότητα των Ασφαλιστικών Ταμείων, όπως αυτή του Μετοχικού Ταμείου Στρατού.
→ Αξιοπρεπείς συντάξεις.
→ Εκ βάθρων ανασυγκρότηση των Σωμάτων Ασφαλείας με όρους κοινωνίας για τη διασφάλιση της αποστολή μας, της εργασιακής μας αξιοπρέπειας και την θωράκιση του αγαθού της ασφάλειας, ως δημόσιου και κοινωνικού αγαθού.

    Πέραν όμως αυτών τέθηκαν και ζητήματα, χωρίς κανένα οικονομικό κόστος που η διευθέτησή τους θα σημάνει την άμεση ανακούφιση των δοκιμαζόμενων συναδέλφων όπως στο να μπει μία τάξη και ένας ορθολογισμός στις άσκοπες μετακινήσεις, το να ανακοινώνεται η διάταξη της υπηρεσίας για όλη την εβδομάδα ή να διευθετηθεί το ζήτημα του 24ώρου για τους πυροσβέστες αλλά και η ριζική αλλαγή του συστήματος κρίσεων και προαγωγών. Η υλοποίηση τέτοιων ανέξοδων ζητημάτων θα αποδείξει την ύπαρξη βούλησης και καλής διάθεσης για την αναμόρφωση της σκληρής καθημερινότητας.
Τέλος έγινε αναφορά στο δικαίωμα της ενημέρωσής μας για τα νομοθετήματα που δρομολογούνται και μας αφορούν στηλιτεύοντας προγενέστερες τακτικές προωθήσεων, ερήμην μας, νομοθετημάτων που ενείχαν το στοιχείο του αιφνιδιασμού με στόχο την αποψίλωση κυρίαρχων θεσμικών μας κατακτήσεων.
Ο κ. Υπουργός αναφέρθηκε στην τεράστια προσπάθεια της κυβέρνησης ώστε να μην υπάρξουν περικοπές στους ένστολους επισημαίνοντας την βούλησή του για την αναδιάρθρωση των Σωμάτων Ασφαλείας με το βλέμμα στραμένο στο μέλλον ώστε να αποκατασταθούν χρόνιες δυσλειτουργίες αλλά και να απεμπλακεί η αποστολή τους από επιπρόσθετα καθήκοντα που δυσχεραίνουν την αποτελεσματικότητά τους, με ένα σχεδιασμό ενιαίου δόγματος ασφάλειας.
Επίσης το πρόβλημα του μεταναστευτικού χρήζει άμεσης αντιμετώπισης καθώς έλαβε διαστάσεις απειλής για την κοινωνία που οφείλει να στηρίζει τον ρόλο των Σωμάτων Ασφαλείας ο οποίος δεν πρέπει να αντιποιείται από κανέναν.
Τέλος πρότεινε, στο πλαίσιο της αμφίπλευρης επικοινωνίας-ενημέρωσης, τον καθορισμό περιοδικών συναντήσεων με τις Ομοσπονδίες μας διαβεβαιώνοντας ότι φαινόμενα εν κρυπτώ προωθήσεων νομοθετημάτων δεν θα υπάρξουν.

Print Friendly, PDF & Email