ΕΥΠΣ ΡΟΔΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ:ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

ΕΥΠΣ Αττικής: Πρόσθετη εργασία – επιφυλακές.
17/07/2013
Διπλά (παράλληλα) καθήκοντα Πυροσβεστικού Προσωπικού.
25/07/2013

ΕΥΠΣ ΡΟΔΟΥ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ:ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ

 

ΕΝΩΣΗ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΟΥ ΣΩΜΑΤΟΣ

ΝΗΣΟΥ ΡΟΔΟΥ ΚΑΙ ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΟΥ

ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΜΕΝΗ ΜΕ ΤΗΝ ΥΠ’ ΑΡΙΘΜΟΝ 506/1999 ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΟΝΟΜΕΛΟΥΣ ΠΡΩΤΟΔΙΚΕΙΟΥ ΡΟΔΟΥ

ΕΔΡΑ ΡΟΔΟΣ

Διεύθυνση: Εθ. Δωδεκανήσων 44  Τηλ: 22410-23334/23333    Φαξ: 22410-27443

Email: [email protected]“>[email protected]

 

Τηλ  Προέδρου            6945416242                                                       Προς: ΠΟΕΥΠΣ

Τηλ. Γεν. Γραμματέα    6977425809                                                       Κοιν.: Μέλη μας (πίνακας ανακοινώσεων)

                                                                                                 

                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

Αρίθμ. Πρωτ.  92                                                                        

Ρόδος  15-07-2013

 

Θέμα: «Πρόταση της ΕΥΠΣ Ρόδου & Δωδεκανήσου για την Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειάς της.»

Σχετ.: Το υπ’ αριθμ. 211 της  10/07/2013 έγγραφό της ΠΟΕΥΠΣ

 

 

Συνάδελφοι του ΔΣ της ΠΟΕΥΠΣ, άποψη της Ένωσης μας όπως επανειλημμένος έχει διατυπωθεί με έγγραφα της είναι ότι, αν πραγματικά θέλουμε να μιλάμε για τη δημιουργία μιας νέας εκσυγχρονισμένης δομής στο Πυροσβεστικό Σώμα, η πολιτεία δεν πρέπει να ενεργήσει με γνώμονα μόνο την εξοικονόμηση του κόστους λειτουργίας του. Αν η πολιτεία κινηθεί μόνο με τη λογική καταργήσεων, συγχωνεύσεων και δομών με γνώμονα τη μείωση του κρατικού προϋπολογισμού, όπως άλλωστε τους επιβάλουν και οι μνημονικές δεσμεύσεις τους, είναι βέβαιο εξ’ αρχής ότι αυτή η προσπάθεια θα αποτύχει.

     Η δική μας άποψη με βάση την εμπειρία μας στη λειτουργία του Πυροσβεστικού Σώματος, είναι ότι για να υπάρξει εκσυγχρονισμός, πρέπει η πυρασφάλεια της χώρας και των πολιτών της να μην επιδέχεται εκπτώσεων.

 

Γι’ αυτό η Αναδιοργάνωση των Υπηρεσιών της Περιφέρειάς μας που όλοι επικαλούμαστε και μαχόμαστε για να γίνει πραγματικότητα προϋποθέτει την:

 

  • Διατήρηση όλων των υπηρεσιών και κλιμακίων 
  • Άμεση κάλυψη όλων των κενών οργανικών θέσεων
  • Αναβάθμιση του στόλου των πυροσβεστικών οχημάτων
  • Χορήγηση πυροσβεστικούεξοπλισμού
  • Δημιουργία Πυροσβεστικού Σταθμού στο Νησί της Καλύμνου.
  • Αναβάθμιση του Π.Κ Καρπάθου σε Σταθμό Δ Τάξης
  • Εκσυγχρονισμός του Κανονισμού Εσωτερικής Υπηρεσίας του Πυροσβεστικού Σώματος
  • Άμεση συνάρτηση Κανονισμού μεταθέσεων

 

Αύξηση της οργανικής δύναμης  σε Π.Υ και Π.Κ, αφού η απαιτήσεις σε Πανελλαδική κλίμακατων πολλαπλών μορφών, φυσικών και τεχνολογικών καταστροφών και των ποικίλων επιπτώσεων από αυτές, είναι μεγάλες. Τα καταγεγραμμένα καταστροφικά γεγονότα έχουν πολλαπλασιαστεί επτά φορές κατά τα τελευταία 35-40 χρόνια με την Ελλάδα να βρίσκεται σε ένα γεωγραφικό χώρο με συχνά καταστροφικά φαινόμενα, με κυρίαρχο τους σεισμούς.

 

     Όπως αντιλαμβανόμαστε για να πραγματοποιηθούν τα περισσότερα από τα παραπάνω το τελευταίο που χρειάζεται είναι η μείωση του κόστους λειτουργίας του Πυροσβεστικού Σώματος.

 

          Όσο αφορά τώρα τις ιδιαιτερότητες της περιοχής ευθύνης μας ανά υπηρεσία και κλιμάκιο σας αναφέρουμε ότι

 

 

  • Π.Υ Ρόδου: Μία υπηρεσία η οποία σε συνεργασία με τα κλιμάκια της Ρόδου έχει στην δικαιοδοσία της ένα νησί με περίπου 115.000 κλίνες (ενώ ο Νομός Αττικής έχει 55.000 κλίνες), μεγάλα πολυκαταστήματα, εμπορικά κέντρα, καθώς και μεγάλες εκτάσεις δασικού πλούτου και οδικών αξόνων με μεγάλη επισκεψιμότητα. Μέχρι τώρα οι τουρίστες επισκέπτες άγγιξαν το 1.000.000, ενώ ο μόνιμος πληθυσμός στο νησί της Ρόδου ανέρχεται στις 125.000. Σήμερα η Π.Υ Ρόδου από 65 άτομα οργανική δύναμη, υπηρετούν μόνο 42.
  • Π.Κ Απόλλωνα: Ένα κλιμάκιο σημαντικό σχεδόν στην καρδιά του νησιού, με τομέα ευθύνης το 60% περίπου του δασικού πλούτου του νησιού, το εργοστάσιο της ΔΕΗ, ξενοδοχειακές μονάδες, περιοχές χαρακτηρισμένες NATURA (κοιλάδα των πεταλούδων κ.α).. Απέχει περίπου 45-50 χιλ από την κεντρική υπηρεσία της πόλης Ρόδου, πράγμα που κάνει την ύπαρξη του εκεί σημαντική αφού σε περίπτωση συμβάντος η επέμβασή του είναι άμεση και καίρια. Μάλιστα την σοβαρότητα και σημαντικότητα ύπαρξης αυτού του κλιμακίου την έχουν πιστοποιήσει και οι φυσικές αλλά και  πολιτικές ηγεσίες αφού από το 2002 με Προεδρικό Διάταγμα το έχουν εξελίξει από κλιμάκιο σε  σταθμό Δ τάξης, παρόλο που αυτή τη στιγμή η υπηρετούσα δύναμη του ανέρχεται σε έξι (6) πυροσβέστες, ούτε καν δώδεκα (12) πυροσβέστες όπως ορίζεται η δύναμη των κλιμακίων στο ΠΣ.
  • Π.Κ Λίνδου: Ένα κλιμάκιο εξίσου σημαντικό για την Ρόδο με μεγάλη συχνότητα συμβάντων όπως προκύπτει από τα επίσημα στοιχεία των βιβλίων συμβάντων. Απέχει τουλάχιστον 60 χλμ από την Π.Υ Ρόδου και στον τομέα ευθύνης του συναντάμε μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες (Λίνδο, Πεύκους, Λάρδος, Κάλαθος, Κιοτάρι, Νότια Ρόδος), ενώ έχει και μεγάλο μέρος από το οδικό δίκτυο που συνδέει την πόλη της Ρόδου με την Λίνδο και το Πρασονήσι. Ένας οδικός άξονας με δεκάδες οχήματα να κινούνται σε αυτόν όλο το χρόνο και δεκάδες χιλιάδες τουριστών κατά την τουριστική περίοδο. Λόγω του  αυξημένου τουρισμού γίνονται στο εν λόγο δίκτυο σοβαρά τροχαία θανατηφόρα ατυχήματα. Επίσης στον τομέα ευθύνης του κλιμακίου ανήκει και ένα μεγάλο κομμάτι δασικού πλούτου. Όλα αυτά επιτυγχάνονται με μόνο 9 μόνιμους πυροσβέστες υπηρετούσα δύναμη. 
  • Π.Υ Κ/Α Ρόδου: Μία υπηρεσία σε ένα αεροδρόμιο το οποίο φιλοξενεί κάθε χρόνο χιλιάδων πτήσεων και τουριστών που επισκέπτονται το νησί της Ρόδου. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το αεροδρόμιο Διαγόρας Ρόδου την θερινή περίοδο επισκέπτονται περίπου 2.000.000 επιβάτες. Τα τελευταία χρόνια βρίσκεται στη δεύτερη θέση  με το αεροδρόμιο Ηρακλείου Κρήτης από πλευράς συχνότητας πτήσεων. Από τα 35 άτομα οργανική δύναμη, υπηρετούν 28. 
  • Π.Υ Κω: Ένα νησί με 40.000 χιλιάδες μόνιμους κατοίκους, εξίσου μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, δασικό πλούτο, μεγάλο και επικίνδυνο οδικό δίκτυο με πολλά τροχαία ατυχήματα κατά καιρούς, καθώς και πολλά καταστήματα και εστιατόρια, όπως ακριβώς ορίζει ένα τουριστικό νησί.  Η οργανική δύναμη της υπηρεσίας είναι 47 άτομα και υπηρετούν μόνο 26..
  • Π.Υ Κ/Α Κω: Πρόκειται για ένα διεθνή αερολιμένα που τους θερινούς μήνες φτάνει βάση συχνότητας πτήσεων να είναι το τέταρτο στην χώρα μας. Είναι σταθμός Β τάξεως στα χαρτιά, αλλά αυτή τη στιγμή λόγω έλλειψης προσωπικού η βάρδια επανδρώνεται από 4 πυροσβέστες. Έχει οργανική δύναμη 50 ατόμων και υπηρετούν μόνο 26.
  • Π.Κ Καρπάθου: Η Κάρπαθος αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Δωδεκανήσου με συνολικό πληθυσμό περίπου 7650 κατοίκους. Είναι το δεύτερο σε έκταση νησί της Δωδεκανήσου. Το κλιμάκιο καλύπτει επιχειρησιακά όλο το νησί συνολικής έκτασης 301 τ.χλμ και μήκος ακτών 160 χλμ. Ένα νησί με μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες, δασικό πλούτο σε πολύ δύσκολές και δύσβατες περιοχές χωρίς σημεία πρόσβασης από πουθενά και με μεγάλες εδαφικές δυσαρμονίες, καλύπτεται μόνο με 13 πυροσβέστες. Έχοντας ένα πολύ δύσκολο οδικό δίκτυο, σε ένα συμβάν υπερδιπλασιάζεται η ώρα άφιξης των συναδέλφων, αλλά ταυτόχρονα να υπάρχει και αποδυνάμωση του κλιμακίου για πολλές ώρες. Έντονο χαρακτηριστικό είναι οι ισχυροί άνεμοι (Καρπάθιο),να πνέουν καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους με κορύφωση τους θερινούς μήνες.. Ενδεχόμενη ενίσχυση δυνάμεων από την Ρόδο δεν μπορεί να φτάσει αεροπορικώς πριν την έλευση τουλάχιστον τριών ωρών.

 

     Η παραπάνω πρωτοφανή έλλειψη προσωπικού στα Δωδεκάνησα  έχει ως αποτέλεσμα την μείωση των δυνατοτήτων των Πυροσβεστικών Υπηρεσιών και Κλιμακίων και ιδιαιτέρως των υπηρεσιών των αεροδρομίων. Πρέπει να υπάρξει αξιοποίηση των Πενταετών Πυροσβεστών, δίνοντας τους  επιπλέον κίνητρα και προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούν πλήρως στο Πυροσβεστικό Σώμα,  με σκοπό να υπάρξει επάρκεια μόνιμου προσωπικού.

 

 

     Όλα τα παραπάνω προκαλούν άμεσες ή απώτερες επιπτώσεις προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον. Η πρόληψη, η διαχείριση και η αντιμετώπιση πάσης φύσεως συμβάντων αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το Πυροσβεστικό Σώμα και το θέτει σε κατάσταση εγρήγορσης και διαρκούς επαγρύπνησης. Οι λόγοι όπως διαπιστώνουμε είναι πολλοί και σε κάθε Περιφέρεια διαφορετικοί.  Το ιδιαίτερα δυναμικό, πλούσιο τεχνολογικά και επικίνδυνο περιβάλλον μέσα στο οποίο καλείται να  λειτουργεί, οι δεδομένες αδυναμίες στο σύστημα λόγω του περιορισμένου χρόνου και πεδίου αντίδρασης και οι ιδιαίτερες γενικότερα συνθήκες που αντιμετωπίζει συγκριτικά με τους άλλους οργανισμούς, η απρόβλεπτη χρήση νέων εξελιγμένων τεχνολογιών και βεβαίως η απαίτηση των πολιτών για τη λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία τους, είναι ορισμένοι μόνο από τους λόγους που θέτουν την αναδιοργάνωση του Πυροσβεστικού Σώματος σε ένα ζήτημα υψίστης σημασίας και άμεσης προτεραιότητας για τη Χώρα.

 

 

 

 

 

 

 

 

Ο Γεν. Γραμματέας                                                                                                 Ο Πρόεδρος

 

Χατζηκυριάκος  Ιωάννης                                                                                        Κάσσας Παναγιώτης

 

                                                                                                                                                  

                      

 

 

 

Print Friendly, PDF & Email