Οι σαρωτικές ανατροπές του Ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση.

Κοινή ανακοίνωση: Συμμετοχή σε συλλαλητήρια της ΑΔΕΔΥ.
10/01/2016
Ασφαλιστικό: Κοινή ανακοίνωση.
13/01/2016

Οι σαρωτικές ανατροπές του Ασφαλιστικού που προωθεί η κυβέρνηση.

poeyps-title

 

Αρ.πρωτ.9                                                          Αθήνα   10/01/2016

                                                           ΠΡΟΣ: ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΕΣ ΕΝΩΣΕΙΣ

                                                                        ΜΕΛΗ Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

 

ΘΕΜΑ: « Οι Σαρωτικές Ανατροπές στο Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης 

               που προωθούνται από την Κυβέρνηση».

 

   Το ασφαλιστικό σχέδιο της κυβέρνησης επιχειρεί να καταργήσει τα περισσότερα ασφαλιστικά μας δικαιώματα και μας φέρνει αντιμέτωπους με σημαντικές αλλαγές στον τομέα της επικουρικής ασφάλισης καθώς και του εφ’ άπαξ βοηθήματος.

   Μπορεί με το συγκεκριμένο νομοσχέδιο να μην τροποποιούνται οι υφιστάμενες διατάξεις για τον τρόπο υπολογισμού της κύριας σύνταξης του δημοσίου τομέα (ν. 3865/10 ) ωστόσο η ρητή αναφορά στις διατάξεις της παρ.3 του άρθρου1 του σχεδίου νόμου ορίζει ότι  «το Εθνικό Σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης λειτουργεί με ενιαίους κανόνες για όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα» καθώς και ότι «τα θέματα του νόμου αυτού που αναφέρονται στους στρατιωτικούς θα ρυθμιστούν με όμοιο τρόπο με ειδικό συνταξιοδοτικό νόμο» μας γεννά εύλογες ανησυχίες και επιτάσσει την περαιτέρω αγωνιστική μας δράση.

   Κανένας ένστολος υπάλληλος δεν πρόκειται να εξαιρεθεί από τις μειώσεις στις νέες αλλά και τις παλαιές συντάξεις λόγω του νέου τρόπου υπολογισμού τους (με βάση το μέσο όρο των αποδοχών ολόκληρου του εργασιακού βίου) αλλά και μειώσεις όλων ανεξαιρέτως των μισθών αφού αυξάνονται οι ασφαλιστικές εισφορές (σε κύρια και επικουρική σύνταξη) τόσο στο παρόν όσο και στο μέλλον.

   Επιπλέον θίγεται άμεσα και καθολικά η επικουρική σύνταξη των μερισματούχων – μετόχων της επικουρικής κοινωνικής ασφάλισης, αφού και εδώ εφαρμόζεται ο ίδιος τρόπος υπολογισμού που προαναφέρθηκε για την κύρια σύνταξη, παρότι στο μεταβατικό χρονικό διάστημα και έως την ολοκλήρωση του προγράμματος (31/12/2018), θα συνεχίσουν να καταβάλλονται αυτές στο ύψος που ίσχυαν ως την τροποποίηση της υφιστάμενης νομοθεσίας.

   Επίσης ως προς τον υπολογισμό του εφ’ άπαξ βοηθήματος  ερχόμαστε αντιμέτωποι με αλλαγές μέσω του κλάδου Εφ’ άπαξ Παροχών του νέου Ενιαίου φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης από τις οποίες επηρεαζόμαστε  άμεσα αφού είμαστε ασφαλισμένοι στο Ταμείο Προνοίας Δημοσίων Υπαλλήλων.

Τροποποιείται, ομοίως ο τρόπος υπολογισμού εξουσιοδοτώντας τον αρμόδιο υπουργό να εκδώσει νέα υπουργική απόφαση (νέα τεχνική βάση) , χωρίς να γίνεται γνωστό ποιο θα είναι το ύψος των εφ’ άπαξ και ποιός ο χρόνος απονομής τους καθώς έχουν σταματήσει να χορηγούνται τα τελευταία 2,5 χρόνια από το εν λόγω ταμείο.

   Τα μέτρα δεν θα εξαντληθούν με την ψήφιση του νομοσχεδίου καθώς αυτό θα έχει ειδικές ρήτρες που θα μεταβάλλουν το ύψος των συντάξεων αυτόματα και χωρίς να απαιτούνται κάθε φορά νέες νομοθετικές ρυθμίσεις.

  Τέλος, με την ψήφιση των νέων μέτρων πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη ότι δεν αναφέρεται πουθενά στο συγκεκριμένο Σχέδιο Nόμου το θέμα για την δυνατότητα μετατροπής των Ταμείων μας  σε αυτοδιαχειριζόμενα.

Πιστεύουμε ότι :

  • ØΔίκαιη επίλυση δεν μπορεί να υπάρξει όταν το Ασφαλιστικό αντιμετωπίζεται μόνο ως δημοσιονομικό πρόβλημα. Ούτε όταν παραβλέπεται η ανάγκη ανακεφαλαιοποίησης των Ασφαλιστικών Ταμείων ή όταν προωθείται συστηματικά η σταδιακή απόσυρση του Κράτους από τη στήριξη του Ασφαλιστικού Συστήματος.
  • ØΗ Μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού δεν είναι ούτε η προσαρμογή του συστήματος στο σημερινό χαμηλότατο επίπεδο πόρων, ούτε οι μειώσεις των συντάξεων, ούτε οι αυξήσεις των ορίων ηλικίας ούτε βεβαίως οι αυξήσεις των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζομένων.

    Είναι φανερό ότι η Κυβέρνηση και ο Υπουργός Εργασίας, χωρίς επιφυλάξεις, αδιαφορώντας για τις άγριες επιπτώσεις που θα υπάρξουν στους ένστολους και ιδιαίτερα στους έλληνες πυροσβέστες που εργάζονται κάτω από αντίξοες συνθήκες και με αυταπάρνηση προσφέροντας τις υπηρεσίες τους στην ελληνική κοινωνία, είναι αποφασισμένοι να εφαρμόσουν έως τέλους την αδιέξοδη και καταστροφική πολιτική τους και προς το σκοπό αυτό επιστρατεύουν κάθε μέσο, κάθε τρόπο, κάθε ψέμα, μικρό ή μεγάλο».

Καλούμε λοιπόν,

Όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν μαζικά, ενωτικά, δυναμικά και αλληλέγγυα στα παλλαϊκά συλλαλητήρια που θα πραγματοποιηθούν το ερχόμενο διάστημα ως εξής :

  1. vΑθήνα : Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στις 12:00 με συγκέντρωση στην Πλατεία Ομονοίας και πορεία στη Βουλή
  2. vΗράκλειο (Κρήτης) Σάββατο 16 Ιανουαρίου 2016 στις 12:00
  3. vΘεσσαλονίκη   Σάββατο 30 Ιανουαρίου 2016 στις 12:

Τα συλλαλητήρια αυτά πρέπει και μπορούν να δώσουν την ευκαιρία σε κάθε συνάδελφο, να μετατρέψει τη δικαιολογημένη οργή και αγανάκτησή του σε οργανωμένο αγώνα για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής και να δώσουμε ένα δυναμικό αγώνα προκειμένου να προστατέψουμε την επιβίωσή μας και την αξιοπρέπειά μας και να βροντοφωνάξουμε:

 

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΙΣΟΠΕΔΩΣΗ  ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

ΑΓΩΝΑΣ ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΝΙΚΗ

 

Για το Διοικητικό Συμβούλιο της Π.Ο.Ε.Υ.Π.Σ.

       Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                              O   ΓΕΝ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ                                  ΦΕΡΤΑΚΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ

 

adedy

                      

 

Print Friendly, PDF & Email